Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, да

...
Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, да
Коментари Харесай

Въвеждат промени при психотестовете за шофьорите

Удостоверението за психическа валидност на водачите, извършващи публичен транспорт, да стане безсрочно, като единствено в избраните в наредбата случаи да бъде обезсилвано и издавано отначало.

Това плануват промени в Наредба № 36  за условията за психическа валидност и изискванията и реда за осъществяване на психическите проучвания, качени за публично разискване. Валидните удостоверения за психическа валидност, издадени преди влизане в действие на тази разпоредба, стават безсрочни, написа още в измененията. Сега водачите на рейсове, таксите и камиони минават на психотест един път на три години.

Според измененията това ще се постанова единствено в случай че са изгубили книжката си поради тежка злополука или са хванати да карат пияни.

Изследването за психическа валидност има за цел да откри психическата валидност на водачите да ръководят МПС без заплаха от допускане на пътнотранспортни катастрофи.

Според причините на вносителите на измененията през последните няколко години непрестанно са постъпвали оферти от браншовите организации в региона на автомобилния превоз с оферти за анулация на това условие. 

Статистиката демонстрира, че за интервала 01.01.2021 година – 31.12.2021 година са регистрирани 72 077 психически проучвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна.

Общият брой лица, на които през 2021 година не е издадено уверение за психическа валидност е 73, което съставлява 0,1 % от подложените през 2021 година на психическо проучване 70 797 броя водачи.

Видно от посочените данни, за забележителна част от изследваните водачи психическото проучване не записва данни лидерът да съставлява евентуална заплаха за придвижването по пътищата. Освен това няма причина да се допуска, че професионалните действия по ръководство на транспортни средства пораждат съответни опасности за пътната сигурност, с цел да бъдат подлагани от време на време на психическо проучване водачите, които правят такива действия.

Действащото условие за от време на време проучване за психическа валидност на водачите, извършващи публичен транспорт, съставлява спомагателна административна тежест за водачите и превозвачите, без да води до доста повишение на пътната сигурност, написа в претекстовете.

Друга смяна в наредбата планува удостоверението за психическа валидност да се изисква и от водачите на коли, извършващи пътна помощ по пътищата, отворени за публично прилагане, както и от водачите, извършващи транспорти за лична сметка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР