Удобството продължава да бъде основната причина за товаПоложителните нагласи спрямо

...
Удобството продължава да бъде основната причина за товаПоложителните нагласи спрямо
Коментари Харесай

Все повече българи плащат данъци по електронен път

Удобството продължава да бъде главната причина за това

Положителните настройки по отношение на заплащанията на POS терминал са се повишили

Плащането на налози по електронен път нараства устойчиво в България, като наклонността се следи в последните пет години, демонстрира регулярното изследване на картовия оператор Visa по време на данъчната акция.

72% от интервюираните споделят, че биха предпочели да употребяват картата си за погасяване на отговорности към страната вместо пари в брой, в случай че имат тази опция, спрямо 41% през 2014 година, 61% през 2015 година, 64% през 2016 година и 66% през 2017 година

Положителните настройки по отношение на заплащанията на POS терминал са се повишили, като всички отрицателни настройки (например, че няма задоволително POS терминали, че не постоянно работят, а интервенциите са мудни и се изисква подпис) бележат спад.

Проучването на Visa по време на данъчната акция през 2018 година демонстрира също, че има непрекъснато нарастване на заплащанията на налози по банков път и онлайн – 19% от българите са платили своите налози онлайн, а 18% посредством банков превод – спрямо 13% за двата способа на разплащане през 2017 година

Резултатите разкриват любопитни детайлности за профила на потребителите, които заплащат по банков път – те са най-вече мъже (79%) на възраст 36-45 години (37%), живеещи в страната (54%), със междинен приход от 801-1400 лева (46%). Профилът на плащащите онлайн своите налози също е на мъж (61%), от София (59%), с приходи над 700 лева (57%).
още по тематиката
Броят на българите, които заплащат своите налози в брой, отбелязва доста понижение от близо 10 процентни пункта през 2018 година и доближава 63%, по отношение на 72% през миналата година.

Удобството продължава да бъде главната причина българите да изберат електронни разплащания за своите налози и отговорности към страната – заради тази причина 83% от българите са избрали банков превод, а 93% – онлайн данъчни заплащания.

Телевизията губи своята водеща позиция (44% през 2018 година, по отношение на 48% през 2017 г.) като главен информативен канал за новостите в методите на разплащане, като доближава равнищата на уеб страницата на Националната организация за приходите (44%), интернет (42%) и останалите медии (38%).

Запитани за налозите и таксите, които са платили през 2018 година – разнообразни от тези, които автоматизирано се приспадат от работодателя, 78% от българите показват налог върху недвижимите парцели, 74% – налог върху отпадъците, и 72% – налог върху автомобила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР