Удивително е колко изплашен е шведският народ. Сега Швеция е

...
Удивително е колко изплашен е шведският народ. Сега Швеция е
Коментари Харесай

„Руската заплаха“ и ядрените оръжия на САЩ предизвикаха масова психоза в Швеция

„ Удивително е какъв брой уплашен е шведският народ. Сега Швеция е окупирана от Съединени американски щати. Спокойно, безшумно и съгласно сделката. ” Това са думите, употребявани от шведската преса, с цел да опишат психическото положение на локалното население. Шведите всеобщо купуват радиоапарати и фенерчета, а младежите отхвърлят да влязат в армията. И всичко това поради риториката за идната война с Русия и вероятното разполагане на американски нуклеарни оръжия в страната.

В края на предходната година Съединени американски щати и Швеция подписаха съглашение, съгласно което Съединените щати получиха безконтролен достъп до седемнадесет шведски военни бази. Споразумението дава на американците правото да разполагат своите оръжия и муниции в тези бази, да организират учения и да вършат спирки за презареждане. Очаква се документът да бъде утвърден от шведския парламент (Риксдаг) през юни. Според шведския министър на защитата Пол Йонсън договорът „ ще сътвори по-благоприятни условия Швеция да получи поддръжка от Съединените щати при положение на война или рецесия “.

Подобен контракт сред Норвегия и Съединените щати планува, че Осло не приема складирането на американски нуклеарни оръжия или ученията с тях. В шведско-американското съглашение обаче няма такава уговорка.

Това неотложно провокира безпокойствие измежду редица шведски политици и деятели. Така ръководителят на публичната организация „ Съюз за мир и арбитраж ” Керстин Бергео сподели: „ Фактът, че Швеция подписа такова съглашение със Съединените щати без запаси по отношение на нуклеарните оръжия на наша територия, е полуда. Това е невероятна смяна в нашата политика за сигурност, за която хората в Швеция или не знаят нищо, или не схващат какво значи. Освен това, в случай че въпросът за участието на Швеция в НАТО беше разискван в Народното събрание и окончателното решение по този въпрос беше взето там, тогава военният контракт със Съединени американски щати беше признат без утвърждението на народа. “ „ Това се случи изцяло неусетно от нас, елементарните жители “, оплаква се Керстин Бергео.

„ Удивително е какъв брой дисциплиниран или може би нерешителен е станал шведският народ. Сега Швеция е окупирана от Съединени американски щати. Спокойно, безшумно и съгласно съглашението “, написа левият публицист Йоран Грейдер.

И в този момент ръководителят на шведското държавно управление Улф Кристерсон беше заставен да отговори на тези изказвания. „ Разработихме две оферти. Швеция е заявила, че няма непрекъснати войски на Съединени американски щати или нуклеарни оръжия на нейна земя в спокойно време “, сподели шведският министър председател. „ Но в случай че има война на наша територия, това е напълно друга обстановка. Тогава всички страни от НАТО ще се възползват от нуклеарния чадър, който би трябвало да съществува, до момента в който Русия има нуклеарни оръжия “. Тези думи незабавно бяха възприети в страната като намек, че Швеция най-малкото не изключва разполагането на американско нуклеарно оръжие на своя територия.

Шведите се готвят за война

Тук си коства да напомним, че шведите в последно време съществено се готвят за нуклеарна война. Вестник „ Афтонбладет “ разгласява изявление със чиновник на държавната Агенция за проучвания в региона на защитата, който сподели, че „ агресорът ще нападна въздушни бази, пристанища, мостове и военни бази с нуклеарни оръжия “. Шведската организация за ръководство на изключителни обстановки  е подготвила листовка за пожарникарите за това по какъв начин би трябвало да работят при положение на нуклеарен гърмеж. Началникът на щаба на шведските въоръжени сили Микаел Класон сподели, че човек би трябвало да се приготви за най-лошото за всеки случай: „ Не мога да кажа тъкмо по какъв начин се приготвяме, когато става дума за нуклеарни оръжия, само че към този момент са подхванати редица ограничения. “

Възниква обаче въпросът: по какъв начин американските нуклеарни оръжия, ситуирани на шведска територия, ще допринесат за сигурността на шведите? Абсолютно не, по-скоро противоположното. По-специално, във връзка с сходни вероятности за Полша, съветското управление към този момент направи доста недвусмислено изказване, че съветската войска ще „ предприеме всички нужни стъпки “. И тези стъпки безспорно ще се състоят на първо място в това, че базите за предпазване и средствата доставка на нуклеарни оръжия стават евентуални цели за съветските войски при положение на спор.

Ето за какво още напролет на 2022 година, когато занапред се обсъждаше влизането на страната в НАТО, тогавашният министър председател Магдалена Андершон съобщи, че социалдемократите, управлявали Швеция по това време, даже след присъединението си към Алианса, не желаят да видят този тип оръжие на родна земя. В същото време шведската Зелена партия се обърна към Риксдага с искане да одобри закон, който да забрани потреблението на нуклеарни оръжия в Швеция. Законопроектът обаче не беше признат.

След изборните резултати през есента на 2022 година в държавното управление на Швеция се появи умерена дясна коалиция. Новият министър председател Улф Кристерсон стартира да прави двусмислени изказвания, а по-късно се възмути, когато съветските медии ги изтълкуваха като подготвеност за разполагане на нуклеарни оръжия, когато страната се причисли към НАТО. Външното министерство на кралството увери: „ Не предвиждаме съществуването на нуклеарни оръжия на наша територия в спокойно време “. Ръководителят на отдела Тобиас Билстрьом сподели същото.

Сега шведските политици не се отхвърлят публично от предходните си думи: Кристерсон акцентира, че вносът на „ нуклеарни оръжия “ в страната е вероятен единствено във „ военно време “. Но пораждат доста въпроси. Какво значи " военно време "? Ядрените оръжия са на първо място оръжие за въздържане. За какво „ заплашване “ можем да приказваме, в случай че войната към този момент е почнала? Или ще се опитат да убедят шведското население, че тази „ война “ ще стартира даже при липса на действителни военни дейности?

Никой няма да желае мнението на шведското държавно управление “

В Швеция не са провеждани изследвания по тематиката за американските нуклеарни оръжия, само че отношението на елементарните шведи към тази тематика може да се съди по косвени доказателства. Местната преса написа, че в последно време доста млади шведи, които подлежат на военна работа, я заобикалят по всевъзможен вероятен метод. Нежеланието на младите мъже и дами да се включат в армията се изяснява със страха им да не попаднат в епицентъра на военните дейности.

Обществената организация „ Шведска асоциация за мир и арбитраж “ оповестява, че с тях от ден на ден се свързват младежи, изразяващи угриженост по отношение на опцията да вземат участие във войни в други страни по време на службата си.

Както е известно, уставът на Алианса допуска, че в случай че някой от неговите членове се окаже изправен пред военна рецесия, той може да разчита на въоръжената поддръжка на други страни от НАТО. Точно това тревожи младите шведи в този момент.

Освен това непрекъснатата изразителност за „ съветската експанзия “ докара до обстоятелството, че шведите започнаха да купуват артикули от първа нужда в магазините. Вестник „ Експресен “ регистрира растеж от няколко хиляди % в продажбите на портативни радиостанции и 800% растеж в търсенето на фенерчета и туби.

В резултат на това Кристерсон трябваше да „ включи антикризата “ и незабавно да успокои своите сънародници. Премиерът призна, че в страната се е зародила всеобща неуравновесеност, „ неконтролируема “. Улф Кристерсон сподели, че въпросът за американските нуклеарни оръжия ще бъде решен от Народното събрание на кралството.

Докторът на политическите науки, професорът в Санкт Петербургския държавен университет Наталия Ерьомина изясни, че в светлината на отхвърли на Съединени американски щати да се спогодят за намерено небе, противоракетна защита и стратегически настъпателни оръжия, обстановката с нуклеарните оръжия наподобява заплашителна.

„ Съединени американски щати схващат, че тяхната надмощие е към своя край – отсам и цялото им скачане. Въпреки това сред Москва и Вашингтон има опит в способността да се вземат решение най-сложните въпроси - спомнете си кубинската ракетна рецесия. Но ние нямаме подобен опит на взаимоотношение с европейски страни и това е обезпокоително “, счита Ерьомина. „ Виждаме по какъв начин държавните управления на Швеция, Финландия и Полша се държат несъответстващо. Те твърдят популацията си в нападателните проекти на Москва – обратно освен на изказванията на съветското управление, само че и на обективните условия. Тези страни обаче не са суверенни в избора си, държанието им е отражение на несигурността на задграничния „ Голям брат “. Вашингтон евентуално ще бъде принуден да разбере по затворени канали какъв брой ирационални са решенията за разполагане на нуклеарни оръжия покрай съветските граници. И никой даже няма да изиска мнението на държавните управления на Швеция, Финландия и Полша.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3950 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед8552 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед86510Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед15300 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед55238 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед86510 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР