Удържахте на думата си с доставките на газ. Така се

...
Удържахте на думата си с доставките на газ. Така се
Коментари Харесай

Дадена дума - хвърлен камък: Азербайджан ни пуска още газ

Удържахте на думата си с доставките на газ. Така се обърна президентът Румен Радев към госта си - президента на Азербайджан Илхам Алиев, който дойде на двудневно посещаване в България. Утре той ще взе участие и в даването на старт на газовата връзка с Гърция, за който у нас идват ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, президенти и министър председатели на прилежащи страни.

Най-важни бяха думите на Алиев, който отвърна, че ще има спомагателни доставки на газ за България.

Получих писмо от четирима газови оператори от България, Румъния, Унгария и Словакия, които оферират да транспортират газа на Азербайджан по съглашението, което азерската страна подписа с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Това ще даде опция вместо да чакаме да влагаме в инфраструктура по Южния газов  коридор, употребявайки интегрираните мрежи на четири страни и газът да доближава до Централна Европа, сподели още Радев. Темата ще се дискутира на следващия ден с президентите, а в границите на месец ще се провежда среща на високо равнище, съобщи още президентът на България. 

Той съобщи още, че в изискванията на рецесия се търсят нови благоприятни условия и новаторски решения. Обсъдихме с президента Алиев опцията огромни промишлени потребители като производители на торове, полимери, стъкло да получават газ непосредствено от Азербайджан и дружно да излизат на трети пазари и да споделят облагата. Спестява се от превоза и се излиза непосредствено на европейските пазари, а това ще бъде и облекчение за " Булгаргаз ", сподели Радев и добави, че това ще се разиска още в границите на визитата на президента Алиев. Ще се разискват и какви са действителните варианти и концепции по тематиката природен газ против електричество.

На срещата на четири очи и на пленарното съвещание са търсени и нови благоприятни условия за съдействие в новаторски сфери - осведомителни технологии, роботика, изкуствен интелект, произвеждане на зелен водород. Обсъждано е и коопериране в производството на азотни торове, на съставни елементи в автомобилната промишленост. " Готови сме освен да споделяме опит, а да вървим дружно ", сподели Радев и добави, че сходни благоприятни условия има в земеделието, фармацията. 



 Илхам Алиев  изрази признателност за поканата и за гостоприемството. Той подчертава върху откровения диалог както по време на срещата на четири очи, по този начин и на пленарното съвещание. " Ще реализираме съглашения и ще ги изпълняваме, както е било до момента ".  Алиев напомни декларацията за  стратегическо партрньорство, подписана сред България и Азербайджан през 2015 година, всички тематики по нея били изпълнени. 

Президентът на Азербайджан съобщи, че с Радев са разискали доставките на спомагателни количества към България.   " Ще засегна тази тематика на национално ниво като се върна внезапно да реагираме и да засилим производството и доставките. С годините се потвърждаваме като благонадежден снабдител и  партньор ", сподели още той.

Той назова откриването на газовата връзка с Гърция историческо достижение и опция азерският газ да доближи до Европа в по-големи количества. Припомни, че наскоро е подписан меморандум с Европейска комисия, " ще удвоим най-малко производството и износа към Европа. Имаме ресурсите, 2,6 трилион куб. м газ.  Имаме доста благоприятни условия за доставки през разнообразна инфраструктура ", сподели още Алиев.

Той сподели още, че са говорили с президента Радев да се открие офис на азербайджанската компания " Сокар " за България, за произвеждане и експорт на ток, както и Азербайджан да изпраща спомагателни количества петрол   

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев дойде на публично посещаване у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев.  Азербайджанският президент беше посрещнат с 21 топовни салюта и публична гала пред храма " Свети Александър Невски ".

Илхам Алиев постави венец пред Паметника на Незнайния боец. Двамата президенти организираха среща на четири очи, вземат участие и в пленарните диалози сред формалните делегации на двете страни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР