Ударът на пазара в Костянтинивка (известна на руски като Константиновка)

...
Ударът на пазара в Костянтинивка (известна на руски като Константиновка)
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Ударът с 15 жертви на пазар в Донбас е от украинска ракета

Ударът на пазара в Костянтинивка (известна на съветски като Константиновка) в Донецка област на 6 септември, един от най-смъртоносните от началото на войната в Украйна, най-вероятно е резултат от неправилно изстрелване на ракета на украинската противовъздушна защита.

Това сочи образно следствие на " Ню Йорк таймс ", публикувано тази нощ. Най-малко 15 бяха жертвите, а 30 ранените, когато пазарът бе обиден, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия два часа след станалото. Медиите в Москва незабавно трансферираха виновността към Киев.

" Доказателствата, събрани и оценени от " Ню Йорк таймс ", в това число фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на очевидци и изявления в обществените медии, изрично допускат, че пагубният удар е резултат от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна от система " Бук " ", продължава вестникът.

Разказва се, че очевидци чули или видели по какъв начин украинските сили изстрелват Противовъздушна отбрана ракета от Дружкивка, на 18 км от Костянтинивка, сега на удара. Доказателства, събрани на пазара, сочат, че таман от тази посока - т.е. от северозапад - е пристигнала и ракетата. Това, съгласно медията, се вижда и на фрагментите от охранителна камера, налични от момента на детонацията: посоката е откъм следена от Украйна територия, а не откъм подконтролна на Русия. В началото на записа минувачи даже поглеждат към посоката, от която идва ракетата.

Първоначално украинските управляващи опитвали да попречат на публицистите от " Ню Йорк таймс " да получат достъп до отломките. Освен това Киев по-рано съобщи, че няма да проверява станалото, защото е " явно ", че това е съветски ракетен удар.

Причините са незнайни

Става дума за две ракети " земя-въздух ", чието изстрелване е дочуто и от кореспонденти на " Ню Йорк таймс ", намирали се все още в Дружкивка. Конкретно с " Бук " - каквито другояче употребяват и Украйна, и Русия - може да се свърже извънредно гръмкият звук, който описван локалните при изстрелването (от техни сведения и изявления в " Телеграм " може да се направи извод за пуск на ракети във времето към удара, малко след 14 ч. локално и българско време).

Освен това ракетата С-300, употребена съгласно Украйна, е с друга глава, друга от взривилата се на пазара в Костянтинивка. Пожелали да запазят анонимност специалисти свръзват отломките на пазара с изстрелвана от " Бук " ракета 9М38.

Експерт по взривни субстанции изяснява, че образувалата се дупка и вредите в региона на мястото също приказват за северозападна посока.

" Защо ракетата с оптимален обхват 30 км може да се е приземила в Костянтинивка, е неразбираемо, само че е допустимо да е отказала и да се е разрушила, без да доближи заложената цел ", продължава американският вестник. В подобен случай тя най-вероятно се е приземила и с неизразходено гориво в мотора, което би се взривило или изгоряло при удара, а това може да е пояснение на следите от горене по ракетата.

Ударът съответствува с миг, в който за Костянтинивка има замяна на удари сред Москва и Киев; градът е обстрелван от съветските сили миналата вечер. В група в " Телеграм " се оповестява за артилерийски огън минути преди трагичните събития на пазара.

 

Инфо: " Дневник "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР