Удължиха до 15 май срока за отчитане и представяне на

...
Удължиха до 15 май срока за отчитане и представяне на
Коментари Харесай

Удължиха до 15 май срока за отчитане на розопроизводителите

Удължиха до 15 май периода за отчитане и показване на документи за розопроизводители. Те са по схемата " Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал ".

Това оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите след извършения Консултативен съвет по маслодайна роза.

По-рано стана ясно, че розопроизводителите са застрашени от всеобщи банкрути.

Подадени са 340 заявки от производители на маслодайна роза за площи от 1983 ха. Изплащането на помощта е до 30 юни, разгласи заместник-изпълнителният шеф на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) Иван Капитанов.

От фонда дават обещание да обработят бързо заявките, с цел да може бенефициентите да получат допустимо в най-кратки периоди заплащанията си. Иван Капитанов срещна участниците в срещата с финансовите принадлежности, които предлага Българска банка за развиване, Фонда на фондовете, както и със стартиралата от ББР скица за даване на безлихвени кредите на физически лица посредством утвърдените за задачата търговски банки.

До момента са подадени 1917 заявки за регистрация на розопроизводители, розопреработватели и производители на артикули от цвят на маслодайна роза. Заявените розови насаждения са 21 029 дка. Това е към половината от площите, засадени с маслодайна роза в страната. До края на месец май всички действителни производители и преработватели на розов цвят би трябвало да подадат заявление за регистрация и декларация за подписани контракти.

При договорирането производителите да показват входящ номер на подадено заявление за регистрация. Тази опция е за производителите на розов цвят, които към момента нямат издадена заповед за регистрация. Председателят на Асоциацията Христо Николов разяснява, че няма проблем от страна на администрацията при обработването на заявките.

В началото на акцията по розобера ще стартира и идентификацията на насажденията от маслодайна роза. Това ще се извърши във фенофаза " разцвет " от назначени комисии, включващи представители на Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури и представители от съответната регионална дирекция по Земеделие.

Индентификацията ще даде информация за типа на насажденията - какъв брой от площите са засадени с Rosa damascena и Rosa alba.

На съвета бе разисквано и напредването на служащите през КПП-та, те би трябвало да показват служебна записка за сезонни служащи, съгласно заповед от Министерство на здравеопазването от 10 април 2020. Работодателят е задължен да обезпечи персонални защитни средства - защитни маски за лице и ръкавици, а превозвачът е задължен да дезинфекцира транспортното средство преди отпътуването.

,,Очакваме решение от Европейската комисия, което да разреши програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 с недоговорените средства от Програмата за развиване на селските региони. При изискване, че мярката бъде призната, нейното използване ще бъде в края на реколтната година, когато има данни за отражението на рецесията върху пазарите на съответната селскостопанска продукция ", съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Тя прикани земеделските производители да потърсят служащи в бюрата по труда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР