Удължен е срокът за подаване на заявленията за изплащане на

...
Удължен е срокът за подаване на заявленията за изплащане на
Коментари Харесай

Удължен е срокът за кандидатстване за държавна помощ за траспортния отрасъл

Удължен е срокът за подаване на заявките за погашение на държавна помощ в поддръжка на разноските за стабилизиране на транспортния бранш. До 26 април превозвачите могат да подават документи в деловодството на Агенция „ Пътна инфраструктура “, в офисите на регионалните пътни ръководства, Националното тол ръководство, както и електронно посредством системата за несъмнено електронно връчване и на [email protected] и [email protected].

Поради сериозния интерес към процедурата срокът се удължава с 10 работи дни.

На уеб страницата на АПИ са оповестени и одобрените Вътрешни правила за критериите за подаване, разглеждане, преценка за допустимост и методика за оценка на заявките за кандидатстване на транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари за приемане от страната на безплатни средства.

Целта е с предоставената държавна помощ да се подкрепи транспортният отрасъл, който търпи обилни вреди от 2020 година до момента. Става въпрос за пандемията от Ковид-19, войната в Украйна, световните промени в комерсиалните пътища и логистичните вериги, забележителното нарастване на цените на горивата и нуждата от преориентиране на транспортните направления, което води до нараснали оперативни разноски за компаниите. По данни от Националния статистически институт в интервала след началото на войната оперативните разноски в бранша са се нараснали доста, което оказва сериозен напън върху финансовото положение на товарните компании, като заплашва тяхната дарба да оферират конкурентни цени и да поддържат оперативна успеваемост.

На 23 февруари тази година Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подкрепени с до 50 млн. лева държавна помощ по мярката „ Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България “. За даването на помощта има позитивно мнение от Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи и това дава опция да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният период за даването на помощта е до 30 юни.

Постановлението на Министерския съвет планува помощта да се дава под формата на директни безплатни средства в размер до 4 млн. лева за транспортни предприятия,

които имат лиценз за транспорт на товари. Размерът ѝ ще се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси от колите над 3.5 тона, чийто размер е знак за размера на осъществените транспорти и ще служи за основа за установяване на размера на държавната помощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР