Удължен череп на жена отпреди 2000 години, открит в Стара

...
Удължен череп на жена отпреди 2000 години, открит в Стара
Коментари Харесай

Отраднаха череп на жена отпреди 2000 години

Удължен череп на жена отпреди 2000 години, открит в Стара Загора, изчезна от археологическите разкопки преди няколко месеца. Снимка на находката в обществените мрежи провокира полемика към него.
Прочетете още
„ Намираме с в некропола на богатите поданици на Августа Траяна, защото от предходната година до момента са открити три огромни гробни уреди. За страдание, през септември незнайни злосторници са влезнали в гробницата и са откраднали черепа “, изясни шефът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев пред БТВ.

Полицията стартира следствие незабавно.

„ Много е мъчно да се открие подобен череп, тъй като той не е културна полезност. Той може да бъде хвърлен някъде. Следствието е прекъснато, само че се удивлявам, че пет месеца по-късно тематиката още веднъж се повдига “, добави Петър Калчев.

„ Черепът е забавен заради обстоятелството, че е изкуствено продълговат. Това се прави, когато децата са дребни, на към 1 год. Това е постоянно срещано по българските земи. Това е особено за прабългарите “, изясни антропологът Доника Желязкова.

Преди да бъде осъществен вандалският акт, черепът е сниман 3D и разказан.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР