Удължаването на кейовата стена пред т.нар. лятна резиденция в парк

...
Удължаването на кейовата стена пред т.нар. лятна резиденция в парк
Коментари Харесай

Част от кейовата стена пред летния сарай на Доган е без строителни книжа

Удължаването на кейовата стена пред така наречен лятна резиденция в парк " Росенец " край Бургас е е построено без нужните строителни бумаги. Това е посочила инспекция на Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) осъществена по документи и на място по предписание на министъра на районното развиване Гроздан Караджов.

ДНСК заяви, че не е разкрила строителни бумаги в община Бургас, нито претенции за издаване на позволение за градеж за преустрояване и удължение на хидротехническо оборудване " Кейова стена ", построено в акваторията на Черно море.

С изменение на кадастралната карта през 2020 година площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м според предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води аграрен парцел.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас (СГКК) е издадена схема на парцела, предопределен за пристанище, с вписан притежател " Хермес Солар " ООД, според констативен нотариален акт от 2020 година В него е записано, че парцелът се състои от две съществени елементи - северна и западна, построени на два стадия в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При инспекцията на място от ДНСК е открито, че обектът " Кейова стена " съставлява стоманобетонна подпорна стена - вълнолом и стоманобетонен пристан с " Г " образна форма. Приблизителната дължина на оборудването е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място излиза наяве, че към 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е остаряло строителство. Бетонът е обрушен и тук-там има оголена, мощно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка.

Новото строителство е цялата къса част и към 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се удостоверява от кадастралните скици и от сателитните фотоси. За новото строителство не са открити нужните строителни бумаги, в това число позволение за градеж.

В разследване на инспекцията ДНСК ще разпореди на външни експерти осъществяване на в детайли проучване обхващащо и подводната основа на парцела " Кейова стена ". Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме следващи законосъобразни дейности по случая, се споделя в известието.

През предходната година служебното държавно управление на Стефан Янев отпусна 68 200 лева за срутване на 2 от общо 5 противозаконни постройки в така наречен летен сарай на Доган в Росенец. До събарянето им обаче по този начин и не се стигна, откакто нито една компания не подаде оферта за присъединяване в публичната поръчка, оповестена от регионалния шеф на Бургас.

За събарянето на 3-етажната солидна постройка на брега на морето и за премахването на будката на защитата има влезнали в действие решения за събарянето им, само че никой не се наема да ги отстрани.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР