Удължава се срокът за доставки от Русия, свързани с плановия

...
Удължава се срокът за доставки от Русия, свързани с плановия
Коментари Харесай

Правителството удължи срока за доставки на ядрено гориво от Русия

Удължава се срокът за доставки от Русия, свързани с плановия ремонт на Шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “, реши държавното управление.

Доставката на блокове вътрешно-реакторни детектори за Шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ ще бъде допустима до 15 ноември, оповестява БНР.

В предходното държавно решение срокът на доставките беше 15 септември, само че съветските производители са уведомили за допустимо закъснение в превоза до България поради въведени засилени ограничения за сигурност и специфични инспекции в пристанище Кавказ, което е единствената допустима изходна точка за доставка на съответните произведения до АЕЦ „ Козлодуй “.

В неделя изтече крайният период, до който АЕЦ „ Козлодуй “ трябваше да даде документи за лицензиране на американското гориво „ Уестингхаус “ в Агенцията за нуклеарно контролиране.

По този метод регулаторът ще би трябвало да откаже позволение за потреблението на горивото.

Според подписания в края на предходната година контракт с „ Уестингхаус “ през април 2024 година компанията би трябвало да достави първото свежо нуклеарно гориво, за първото му зареждане на 1/4 в V реактор. Останалата част остава съветско гориво и точно съвместяването на двата вида е значимо да бъде оценено.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР