Удължава се срокът на валидност на изтичащи документи за самоличност

...
Удължава се срокът на валидност на изтичащи документи за самоличност
Коментари Харесай

Приеха нови промени в Закона за извънредното положение

Удължава се срокът на годност на изтичащи документи за идентичност и шофьорски книжки, реши Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за ограниченията по време на изключителното състояние.

Срокът на годност на персоналните карти и паспорти, който изтича в интервала от 13 март 2020 година до 31 януари 2021 година, се удължава с шест месеца, одобриха депутатите. Досега този текст в закона се отнасяше единствено за персоналните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.
За периода на удължаването, персоналните карти и паспорти са годни идентификационни документи за идентичност в Република България, а в чужбина в изискванията на взаимност.

По искане на лицето нова персонална карта и паспорт могат да се издават и преди приключването на снадки период.

Срокът на годност на свидетелствата за ръководство на моторно транспортно средство, който изтича в интервала от 13 март 2020 година до 31 декември 2020 година, се удължава със седем месеца от датата на приключване на периода за съответното удостоверение. Шофьорските книжки ще са годни освен на територията на страната, а в сходство с Регламент (ЕС) 2020/698 относното ограниченията предвид на експлоадирането на COVID-19, означи Българска телеграфна агенция.

Промяната в закона се постанова, защото в края на тази година и началото на следвашата изтича срокът на годност на огромен брой персонални документи, което допуска тяхната замяна в усложнена епидемиологична конюнктура. Тези текстове влизат в действие със задна дата - от 31 октомври 2020 година
До този миг 48 страни са изразили подготвеност за пропускане на български жители с изтекли документи да се завърнат в България, само че при изискванията на взаимност.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР