Учудвам се на вашата наглост. Вие доведохте държавата до фалит

...
Учудвам се на вашата наглост. Вие доведохте държавата до фалит
Коментари Харесай

Токът ще поскъпва само в краен случай


" Учудвам се на вашата безочливост. Вие доведохте страната до банкрут и до това бизнесът да не може да си заплаща тока, не Българска социалистическа партия ", съобщи от парламентарната естрада Георги Свиленски,председател на парламентарната група, визирайки ГЕРБ

Оттук нататък цените на тока ще се усилват единствено в краен случай, откакто са орязани всички разноски. Това съобщи министър председателят Кирил Петков при започване на държавното съвещание. Замразяването на цените на тока от Народното събрание в сряда е значим знак, че оттук насетне, преди да има сериозен разбор в енергийната система, не може просто да даваме спомагателните разноски към крайните консуматори, добави Петков.

В момента се прави разбор, с цел да бъдат набелязани ограничения, с които да се понижи или най-малко стабилизира цената на тока след приключването на мораториума. Това сподели началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова след съвещанието на Министерски съвет.

Правителството желае да направи по този начин, че да не се ощетява нито един участник в енергийната система за сметка на различен. След мораториума не се очаквало шоково повдигане на цените на тока. По думите на Бориславова налагането на мораториума не опонира на правилата на Европейска комисия и Брюксел не би имал възражения.

Междувременно Народното събрание препотвърди решението си от сряда за мораториум върху цените на тока, парното и водата със 158 гласа " за ", 4 " срещу " и двама въздържали се. Точката бе първа от дневния ред, откакто краткотрайната комисия, образувана за решение на казуса с упования ценови скок за бита от 1 януари 2022 година, внесе свое предложение.

На процедура то препотвърждава мораториума, само че с него се прецизира, че срокът на деяние е от обнародването в Държавен вестник до 31 март 2022 година, а цените се замразяват на равнищата от 16 декември 2021 година

В сряда Народното събрание изненадващо поддържа предлагането на ГЕРБ за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното, без да уточни продължителността му. Още по-объркващо бе, че депутатите гласоподаваха цените да бъдат замразени на равнищата от 1 януари 2021 година, които на процедура са невалидни, тъй като след тях КЕВР е определил нови цени от 1 юли 2021 година

Час по-късно от държавното управление оповестиха, че Народното събрание би трябвало да преразгледа решението си за мораториум.Тома Биков от ГЕРБ разгневи депутатите от Българска социалистическа партия като на процедура отхвърли да са основатели на мораториума и разгласи, че просто са предложили това, за което левицата преди този момент упорствала. " Учудвам се на вашата безочливост. Вие доведохте страната до банкрут и до това бизнесът да не може да си заплаща тока, не Българска социалистическа партия ", отговори Георги Свиленски, ръководител на парламентарната група.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР