Учредяването на малък Шенген между съседни държави, или по-конкретно премахване

...
Учредяването на малък Шенген между съседни държави, или по-конкретно премахване
Коментари Харесай

Бизнесът напира за учредяване на Балкански Шенген

Учредяването на дребен Шенген сред прилежащи страни, или по-конкретно унищожаване на контрола по сухопътните граници сред България, Румъния и Гърция, желаят представители на трите страни. Европейската комисия не се нае с коментар по отношение на предлагането за основаването на така наречен Балкански Шенген.

" При рейсовете казусът не е толкоз огромен колкото при камионите, които чакат с денонощия. Биха се решили въпросите в посока Румъния и Гърция. Влизането в Шенген отстранява тази граница и изчакването. При тежкотоварните превозвачи казусът е доста сериозен. Преките разноски за съответните превозвачи по тези посоки възлизат на 200 млн. евро ", разяснява пред телевизия България он ер изпълнителният шеф на Камарата на превозвачите Димитър Димитров.

Той посочи, че има безапелационен отлив на водачи, които желаят да работят по тези посоки - поради висенето по границите и всички опасности. Биват принуждавани да нарушават разпоредбите за придвижване, с цел да спазят строгите условия на компаниите.

" Присъединяването на Гърция към тази концепция е извънредно значимо. Тази самодейност на трите страни е напън за цялостното ни присъединение към Шенген. Стига сме питали този и оня. Отговаряме на всички критерии. Нищо няма да стане, в случай че продължава да питаме и нямаме ясна и безапелационна позиция. Ще влезем, когато към този момент няма никакъв смисъл и бизнесът е унищожен. Тежко е ситуацията на всички транспортни компании в България. Питахме, към този момент би трябвало да действаме ", безапелационен е Димитров.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи, че с цел да имаме повече вложения, би трябвало да имаме по-добра съгласуваност, а частичният Шенген не взема решение генерално този въпрос, само че си коства да се работи в тази посока.

" Новото е присъединението на Гърция към концепцията. Най-много чужденци посещават България от Румъния, на второ място са гърците. По сходен метод стоят нещата с българските жители, които са пътували в чужбина. Румъния е вторият ни търговски сътрудник, Гърция е четвъртият. Сумарно е близо 1/4 от стокообмена ", изясни той.

" Очевидно Австрия не е на вярната страна. Всички други страни одобряват България и Румъния. Единствено една партия в Австрия, с цел да се докара пред своите гласоподаватели. Австрия ни стопира не тъй като не сме изпълнили условията, а тъй като Шенген не работи добре. Нека Австрия да се огради и не се занимава с нас ", сподели още Велев. 

Председателят на АИКБ акцентира, че опашките по границите оскъпяват транспортите и стоките в магазините ни. " От това, че ние не сме в Шенген, ние имаме по-високи цени на продуктите. Трябва да проявим по-голяма неотстъпчивост. Това наведено състояние и циврене явно не оказват помощ ", на мнение е Велев.

Николай Рашков от Съюза на интернационалните превозвачи в Брюксел на собствен ред разяснява, че като комерсиална организация ще поддържат всяко решението, което може да облекчи преноса.

" В най-пиковите моменти на " Калотина " опашката надвиши 13 км. Ще подкрепим всяка мярка, която да улесни стокообмена. Ключовият въпрос е по кое време ще станем пълновръстен член на Шенген. България и Румъния са подготвени да бъдат пълноправни членове на Шенген. Инициативата на тези три страни е основна. Европейска комисия несъмнено би трябвало да даде мнение ", уточни той.

Рашков добави, че в случай че стане факт Балкански Шенген, то огромен трафик от преноса ни през Сърбия ще се насочи през Румъния, което ще облекчи стокообмена. За всички е ясно равнището на популисткия детайл в изявленията на Австрия, означи още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР