Учредителната власт на народа, написана от Георги Близнашки, е книга,

...
Учредителната власт на народа, написана от Георги Близнашки, е книга,
Коментари Харесай

И Близнашки попари Лозан Панов:Свикване на ВНС и изваждане на прокуратурата от съдебната власт са несериозни неща

" Учредителната власт на народа ", написана от Георги Близнашки, е книга, посредством която създателят й, както самият той сподели в ефира на „ Хоризонт “, цели да покаже на читателя, че основите на политическия и правов ред се поставят от една особена власт – учредителната власт, и това е суверенната власт в една страна. Източник на тази власт не може да бъде различен, с изключение на народът.

В литературата има и една друга теза – за така наречен „ контрадемокрация “, т.е обществото би трябвало да демонстрира зоркост, по отношение на това по какъв начин действат трите управляващи – законодателната, изпълнителната и правосъдната. Като " несериозни неща " дефинира някогашният министър председател Георги Близнашки в ефира на " Хоризонт " концепциите за привикване ( размахвани в последно време от Лозан Панов и кукловодите му - бел.ред. ) на Велико Народно заседание и изваждане на прокуратурата от правосъдната власт, само че не прибавянето й към изпълнителната.

Веднъж, когато се положат основите на парламентарен ред, би трябвало да се поддържат. Теорията на суверенитета не е отмряла, в действителност през модерната ера суверенитета приема формата на учредителната власт, която основава Конституцията – това първо.

Второ – да се разбере, че тази учредителна власт работи нормално във времена, когато настъпват фундаментални разтърсвания, т.е. когато настъпват революционни промени. Никак не е елементарно тя да бъде преведена в деяние още веднъж и още веднъж, както мнозина наши политически дейци са склонни да мислят. Животът би трябвало да влезе в едно обикновено русло, учредено върху един фундаментален ценностен консенсус, който е заложен в

Конституцията, в случай че желаеме разпоредбите в действителност да се съблюдават, другояче всичко друго остава на ниво един плитък конституционализъм. Това е едни акт на обезсърчение. Очевидно е, че когато един правосъден магистрат се захване с политика, към този момент няма задръжки, няма спирачки. Не може всяко скимване да става обект на публични разисквания.

Нека не забравяме, че сходни тези се поддържаха и през 90­те години, т.е. това не е нещо ново. Този спор е изживян. Аз съм доста сюрпризиран, че още веднъж се подхваща остарялата песничка. В края на краищата като сме тръгнали по европейски път на развиване, дано да забележим по какъв начин е във Франция, Испания, Италия, на които се опитваме да подражаваме по един или различен метод на всички места прокуратурата е част от правосъдната магистратура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР