Учителят Петър Дънов си отива от този свят на 27

...
Учителят Петър Дънов си отива от този свят на 27
Коментари Харесай

На този ден през 1944 г. ни напуска учителят Петър Дънов

Учителят Петър Дънов си отива от този свят на 27 декември 1944 година, на 80-годишна възраст. Учениците му обаче не приказват за гибел, а за отпътуването му. Наричат гроба му Мястото. Оформено е като парк наоколо до Руското посолство, а от 15 години е монумент на културата с национално значение.

И зиме, и лете там идват мнозина почитатели и се молят за здраве и триумфи. За други Петър Дънов е рисков еретик, въпреки да проповядва християнски морал и полезности. През 1922 година архиерейски събор на БПЦ жигосва учението му като разкол, което кара Дънов да се самоотлъчи от църквата.

В международен мащаб пък признават Петър Дънов за най-влиятелния българин от 20. век. На съборите на Бялото приятелство през август в Рила идват хора от разнообразни краища на света - Русия, Съединени американски щати, Канада, Кения, Тасмания, Полша, Италия. Дънов е оставил в завещание над 4000 беседи, 150 песни и 40 000 почитатели. Самите те не обичат да бъдат установяване като „ дъновисти ” и назовават себе си Бялото приятелство. С днешна дата обществото не води статистика за броя на членовете си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР