Учителските заплати се очаква да достигнат 1300 лв. до 2021

...
Учителските заплати се очаква да достигнат 1300 лв. до 2021
Коментари Харесай

Увеличават учителските заплати на 1300 лв. до 2021 г.

Учителските заплати се чака да доближат 1300 лева до 2021 година Това сподели пред публицисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
По думите му се работи интензивно по поетия ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати до 2021 година . „ Миналата година минималната заплата за длъжността преподавател и младши преподавател беше 660 лева Има по-високи заплати за старши и основен преподавател. През 2017 година междинната брутна заплата в страната беше към 930 лева, а главната – над 800 лева Към момента междинната брутна работна заплата в системата на образованието е 1080. Важно е тази заплата да надвишава междинната за страната . Ние за първи път имаме учителска заплата, която да надвишава междинната за страната, като задачата е да мотивираме повече младежи да се включат в учителска специалност. Ние сме поели ангажимент да създадем последващо нарастване “, сподели министър Вълчев.
По думите му по-високите заплати в бранша следва да усилят интереса на повече младежи към педагогическата специалност , а преди този момент и към педагогическо обучение. „ Целта е да приключват гимназия с по високи просветителни резултати, с цел да може в бъдеще да имаме по-добри и стимулирани учители “, сподели Красимир Вълчев.
„ Двойното нарастване на учителските заплати е мощен политически и бюджетен ангажимент “, разяснява той. Красимир Вълчев съобщи, че от позиция на бюджета, се допуска едно доста нарастване на бюджетните разноски в бранша.
„ Много е значимо ние като страна и като общество да сме създали този политически и бюджетен избор да увеличим заплатите, само че и да ги поддържаме над междинните за страната. Учителската специалност освен в България, а и във всички страни и съвременни общества, с времето е станала релативно по-непривлекателна “, разяснява министър Вълчев. Той уточни, че младежите търсят развиване в специалности, в които могат да се осъществят по-бързо, да имат по-високи приходи в по-кратък интервал от време.
„ Това, което отличава учителската специалност, е стабилността и предвидимостта на работата. Един младеж, който прави избор да бъде преподавател, постоянно този избор касае професионалната му реализация за цялостен живот. Все по-трудно е да мотивираме повече младежи да бъдат учители и по тази причина е значимо равнището на заплащане. Разбира, то не е само и задоволително. Ние би трябвало да имаме политики за подготовка на педагогическите експерти, политики за подобряването на работата в учебните заведения, за кариерно развиване, за асортимент. Важно е също по този начин не просто да обезпечим системата като цяло с педагогичен експерти, само че и във всички учебни заведения и детски градини да има задоволително учители, даже и в най-малките и най-отдалечените места. Затова променихме моделът на систематизиране, като стъпваме на тази политика, че водещият разход е разходът за учители, надлежно и финансирането на системата би трябвало да бъде настроено към това предизвикателство “, разяснява министърът на образованието, представен от Фокус.
„ След 10-15 години ще имаме максимален дефицит на учители в България “ , уточни също Красимир Вълчев. По думите му дефицитът на учители е тематика, към която Министерството на образованието е заострило вниманието и по отношение на която то е подхванало дейности.
„ Все още имаме запас на пазара на труда – учители, които не са в системата и могат да се включат, учители, които са навършили пенсионна възраст, само че остават. Това обаче може да бъде единствено за няколко години. Ние не може да чакаме, че учителите в пенсионна възраст могат да преподават доста години след навършване на тази възраст. Предизвикателството пред всички просветителни системи е да усилят склонността на младежите за включване на първо време в педагогическото обучение. Стимули за това са спомагателните стипендии, спомагателния банкет и така нататък Педагогическите посоки са предпочитани, оферират се спомагателни квалификации, търсят се различни пътеки. В системата могат да се включват като учители и хора, които нямат педагогическа дееспособност, само че имат задължението да я придобият до една година “, разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той уточни още, че през идващите години и десетилетия педагогическата специалност ще бъде доста и в по-голяма степен отворена към експерти от другите системи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР