Учителските заплати постепенно ще нарастват и през 2021 г. ще

...
Учителските заплати постепенно ще нарастват и през 2021 г. ще
Коментари Харесай

Просветният министър обеща двойни заплати за учителите

Учителските заплати последователно ще нарастват и през 2021 година ще доближат до 130% от междинната работна заплата за страната. Това значи, че за 4 години учителските заплати ще скочат двойно, даде обещание в Казанлък министърът на образованието Красимир Вълчев, представен от Нова телевизия.

" Ако имаме опцията да осъществим уговорката за двойно нарастване на възнагражденията за 4-годишен интервал, през 2021 година междинната учителска заплата ще доближи даже 130% от междинната за страната. Това, което можем да кажем е, че с 15-процентното нарастване, което вършим от 1 септември, за първи път от десетилетие междинната учителска заплата ще надвишава междинната заплата за страната”, разяснява той.

" Всичките 2400 учебни заведения у нас ще отворят порти на 15 септември ", разгласи Вълчев.

И добави, че има малко учебни заведения, в които не престават поправки, само че образователните занятия ще стартират и там. Министърът откри в Казанлък първия у нас Национален център по природоматематически науки. В построяването му са вложени 1,5 млн. лева

 1975134

Той се намира в Математическата гимназия " Никола Обрешков ", която е втората открита в България през 1971 година и е известна с школата по физика на учителя Теодосий Теодосиев. Нейни и негови ученици през днешния ден са водещи програмисти и преподаватели в целия свят.

За построяването на центъра бяха отпуснати 500 000 лева с разпореждане на Министерския съвет и още толкоз от бюджета на Министерство на образованието и науката, оповестиха от пресцентъра на МОН.

В него учениците ще могат да учат естествени науки в съвременни кабинети, компютърни зали и лаборатории. Новата материална база ще предизвика интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обгръщане и образование, уточни министърът.

Той означи, че за последните 10 години огромен брой просветителни институции са били реновирани. " Предстоят да бъдат осъществени вложения за материална база в размер на над 300 млн. лева по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Желанието ни е да имаме повече учебни заведения като математическата гимназия в Казанлък. Най-добрият метод да притеглим повече възпитаници към образованието и в частност към математика, информатиката и инженерните науки е да прилагаме този модел ", сподели Вълчев и моли родителите да предизвикват децата си да учат естествени науки.

Според него напъните на учителите и обезпечаването на извънкласни форми, спорт и изкуство могат да създадат образованието по-интересно. " Мотивацията на учителите е от огромно значение. Заложили сме двойно нарастване на заплатите и това е изцяло изпълнимо в идващите 3-4 години. Със настоящето нарастване от 1 септември за първи път междинната заплата на преподавателите стана по-висока от междинната в страната. Необходимо е да обезпечим системата с фрагменти, като ще се стараем да привличаме повече млади и образовани хора към специалността ", безапелационен бе той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР