Учителка от Смолян спечели дело срещу областната болница за счупен

...
Учителка от Смолян спечели дело срещу областната болница за счупен
Коментари Харесай

Учителка осъди болница за 14 хиляди лева

Учителка от Смолян завоюва дело против регионалната болница за строшен крайник на строшена плочка във фоайето на здравното заведение.

Казусът претърпя цялостен поврат сред двете инстанции. В Районен съд дамата загуби делото, откакто магистратите признаха доводите на отбраната на болничното заведение, че въпросната плочка е на 5 см разстояние от тяхната благосъстоятелност. Окръжните магистрати обаче отсъдиха в интерес на учителката, оповестява "Марица ".

На 13 юни м.г. преподавателката отишла в регионалната болница на рандеву на своя ученичка, настанена в хирургичното поделение. Влизайки в постройката от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили по коридора на партерния етаж. Пред вратата, която отделя фоайето от коридора на болничното заведение, десният й крайник попаднал на счупена плочка от подовата настилка. Падайки, усетила мощна болежка и неспособност да стъпи на крайници си. В Спешна помощ създали рентгенова фотография, която посочила фрактура. Жената била призната в отделението по ортопедия и травматология, където на идващия ден я оперирали. Поставили плака за глезенна фрактура, която учителката платила. Кракът бил гипсиран. При изписването платила и съответната потребителска такса за болнична помощ. Стационарното лекуване траяло 15 дни. Изписали потърпевшата в болничен за един месец. Известно време тя употребила проходилка, а в епикризата било вписано, че контузията настъпила при рухване на улицата. Заради претърпените болки и прочувствен стрес от претърпяната контузия учителката завела дело против МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ за имуществени и неимуществени вреди на стойност 15 000 лв.. Окръжният съд призна болничното заведение за виновна за контузията.

„ Ответникът не е извършил задължението си да не вреди другиму, като поддържа като съсобственик общата част - фоайето, в положение с изправна подова настилка, която не основава условия за контузии, каквито понася ищцата от счупването на глезена поради попадането му в дупката от счупената и несменена или запълнена плоча. В случая държанието на ответника и на останалите притежатели на обекти се явява изключително укоримо, защото дупката се намира на основно място, където ежечасно минават по нужда доста хора, и то в болнична постройка, която следва да е в такова положение, че да служи за лекуването на жителите, за каквото са предопределените лечебните заведения, а не да основава заплаха за здравето и живота им. Също по този начин явно за отстраняването на дупката не са били нужни нито доста средства, нито доста труд и старания “, стимулират се магистратите.

Пострадалата учителка е избрала да желае осъществяване на цялото обвързване от един от длъжниците, като се е позовала на член 122 от Закона за отговорностите и договорите - че кредиторът може да желае осъществяване на цялото обвързване от който и да е от длъжниците. Съдът отбелязва, че на пострадалата може да се наложи спомагателна интервенция за премахване на металната шина, в случай че основава дискомфорт, което е в допълнение терзание за нея. Той е открил, че даже 8 месеца след счупването при дамата се следят лимитирани и мъчителни придвижвания и отток в региона на дясната глезенна става. Според магистратите справедливото възмездяване за понесените неимуществените вреди заслужава да е за по-голяма сума от 10 000 лв. на желае, само че се преценяват с размера на претенцията на потърпевшата. И присъди болничното заведение да заплати общо 14 762 лева без лихвите. От тях 10 000 лв. са неимуществени вреди, 780 лв. за железна плака с винтове, 58 лв. за болничната такса, 1854 лева имуществени вреди за разликата от чистото трудово заплащане, което би получила, в случай че работеше, и съответните лихви за веселба. Както и 2020 лева за разходи пред двете инстанции.

Решението предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР