Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които

...
Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които
Коментари Харесай

Образователният министър: Ще има болни учители и ученици, но не очакваме бум

Учителите ще получават в допълнение заплащане за работата с възпитаници, които са останали да учат отдалечено . Това удостовери министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от Българска национална телевизия.
Министърът на образованието Красимир Вълчев не чака взрив на ковид в учебните заведения във връзка доказаните случаи на учители от София и на възпитаници от Русе и Стара Загора. По думите му сега ситуацията в системата е спокойна и няма мотив за терзание: " Чисто статистически, в случай че имаме по 200 болни дневно всекидневно, сред 10 и 15 най-малко ще бъдат възпитаници и учители, тъй като това е процентът. Вероятно, това ще бъде обстановката през цялата образователна година. Работещите в системата на предучилищното и учебното обучение са над 3 % от общия брой заети, децата и учениците в детските градини и учебните заведения са 12-13% от популацията. Колкото и да боледуват, би трябвало по малко да свикнем с мисълта, че ще имаме заболели учители и възпитаници ", цитира го БНР.

В момента се ревизира дали учителят от 55СУ в София в действителност е отишъл болен на работа на 15 септември, само че съгласно него, управлението на образователното заведение не е показало безнаказаност: " Много е субективно да се каже какви признаци е имал, те може да са били доста леки, не мога да разясня сега, защото рискуваме да обвиним учителя без да е бил отговорен. Ние ще проверим случая, само че, отново споделям, най-важна е персоналната отговорност. Личната отговорност на всеки един преподавател, на родителите за техните деца ".  Доц. Кунчев: Ако напътствията се съблюдават, учебното заведение може да е едно от най-безопасните места Доц. Кунчев: Ако напътствията се съблюдават, учебното заведение може да е едно от най-безопасните места
" Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са доста положителни и всяко едно учебно заведение, съгласно своите условия, може да ги доразработ...
На децата, които са останали под карантина , през днешния ден към този момент би трябвало да им бъде предоставено обезщетително образование от учебните заведения, заяви министърът. " Това не значи пълноценно, по цялостен образователен проект, учебните заведения не могат да дублират просветителния развой. Това значи в общия случай самостоятелна работа. Във всеки един клас те са единици, тъй че учителите ще работят в допълнение с тях ", съобщи министърът.
" Учители ще работят различно с учениците, диагностицирани с ковид – с виртуална връзка в действителната класна стая. Ще има в допълнение възлагане на задания и съвещания с учителите ", разяснява Вълчев. При тези други възможности едната опция за децата е да се включат във виртуалната класна стая , само че това по-скоро ще бъде пасивно присъединяване в часа, защото учителят ще работи с децата в действителната стая. Втората опция е за спомагателни часове за работа с учителите , а третата опция е за възлагането на задания на учениците и за надзор на осъществяването им.
През идната седмица ще стане ясно какъв брой от тези 15 отдалечени центрове ще се наложи да стартират да действат, като " чакам един или няколко от тях да стартират да работят ", разгласи просветителният министър. Той уточни, че по-добрият случай е учениците да останат в учебно заведение и да запазят връзката със личните си учители и съученици, в случай че се включват в част от часовете. Министър Вълчев уточни, че в този момент се подават заявки от учениците, които желаят да учат отдалечено. До момента 280 деца са подали заявки по здравословни аргументи, други 220 - по избор. " Очаквам учебните заведения да дават обезщетително образование ", изясни просветният министър.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев взе участие в четвъртата национална конференция „ Образование 4.0 “. Тема на полемиката са провокациите на отдалеченото образование по време на изключителното състояние поради пандемията от COVID-19, както и целите във връзка с онлайн образованието.
 На учебно заведение в пандемията, какво би трябвало да знаете На учебно заведение в пандемията, какво би трябвало да знаете
Динамична образователна година се обрисува новата 2020/2021г. поради пандемията от ковид. След шест месеца спиране просветното минис...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР