Учители, ученици и родители трябваше да се адаптират към нов

...
Учители, ученици и родители трябваше да се адаптират към нов
Коментари Харесай

Всеки десети ученик остава извън дистанционното обучение


Учители, възпитаници и родители трябваше да се приспособяват към нов метод на преподаване и учене
(снимка: CC0 Public Domain)

Промените в метода на преподаване и учене, наложени в последните месеци от пандемията, с е отразяват върху образованието у нас дълготрайно, написа в новото издание на обичайния мониторингов отчет на съдружие „ Образование България 2030 ”.

10% от учениците не бяха включени в отдалеченото образование в електронна среда, съгласно данните от. Още по-тревожно е, че през 2020 година едвам 53% от 15-годишните възпитаници са функционално грамотни.

Освен това през предходната година делът на младежите (15-34 години), които нито работят, нито учат, е достигнал рекордно ниски равнища – 17,5%.  През образователната 2019/2020 година се регистрират едни от най-ниските равнища на записване на деца в детска градина за последните 10 години – 78,7%.

Адаптирането към новата действителност – цифровизация и – не би трябвало да компенсира острата потребност от промени, ориентирани към необятен достъп до качествено обучение, споделят създателите на отчета. Кризата, провокирана от разпространяването на COVID-19, промени напълно обучителния развой, като открои някои работещи механизми, само че и акцентира добре познати проблеми.

„ Институциите припознаха нуждата да се влагат в допълнение старания и средства в достигането на всеки възпитаник. Създадоха се нови платформи за шерване на материали и положителни практики, а учебните екипи имаха опция да надградят. Пред българското обучение обаче остават провокациите, свързани с гарантирането на достъп до качествено обучение за всички възпитаници, както и със задържането на учениците, които са в риск от отпадане ”, написа в отчета.

След влизането в действие на Закона за предучилищно и учебно обучение през 2016 година се започнаха невиждано доста ограничения за повишение на. Много от тях са обещаващи и сполучливи. Въпреки това данните демонстрират, че резултатите от тях към момента не се виждат и провокациите остават.

Предизвикателства:

Положителни трендове:

Конкретни рекомендации:

„ В края на тази турбулентна година е значимо да се направи обзор на постигнатото от просветителната система в България – и провокациите пред нея ”, показа Златка Димитрова от „ Образование България 2030 ”. „ В последна сметка колкото по-широк е дебатът за българското обучение, толкоз по-бързо ще се обединим към съответните промени, които ще ни оказват помощ да се развием като общество ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР