Учители предлагат да се възкреси практика от социализма - оценката

...
Учители предлагат да се възкреси практика от социализма - оценката
Коментари Харесай

“С дъх на социализъм”. Защо учители искат оценки за дисциплина и наказания за родители

Учители оферират да се възкреси процедура от социализма - оценката за дисциплинираност. Така, съгласно тях, ще се понижи експанзията в учебно заведение. Искат и санкции за родители. Експерти и психолози не са съгласни, а деца недоумяват какво ще се желае от тях. Министерството търси решения. Къде е казусът?

Оценка за дисциплинираност в учебно заведение? През 2023 година предлагането звучи като смешка, само че не е. Идва от училищен профсъюз, а оповестената цел е понижаване на експанзията в учебно заведение и оттова в обществото.

“Оценка за дисциплинираност? Какво значи това? ”, пита шестокласничка.

“Не мисля, че оценките като цяло са добър тласък. Ако поначало децата са недисциплинирани и не им пука, оценката няма да промени това ”, споделя дванайсетокласник.

Искането е на синдиката “Образование ” към КТ “Подкрепа ”, в който членуват към 20% от учителите в България. Те желаят и санкции за родители. Идеите идват на фона на случай на в Стара Загора и провокираха диспути измежду учители и родители.

Синдикален водач и министър на образованието заговориха за “традиционни полезности ” и “християнски добродетели ”, а децата недоумяват какво ще се желае от тях.

Експерти виждат ограничения " с мирис на социализъм ".

Може ли оценката по дисциплинираност да е тласък за позитивна смяна?
Насилието в учебно заведение
По на детския фонд на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ всяко второ дете в България (47%) до 18 години е претърпяло някаква форма на принуждение. То най-често се следи измежду децата в учебно заведение (38,3%), в общността (37,6%) и вкъщи (30,9%).

Неотдавна министър председателят Николай Денков , измежду които просветителния, да прегледат какво не работи в системите и да предложат промени, с които да се понижи насилието в обществото.

Скоро по-късно просветният министър Галин Цоков и ментори в учебните заведения и градините и предложи да се работи интензивно с родителите. По данни на Министерството на образованието и науката (МОН) огромна част от деянията на експанзия в учебно заведение са от деца с проблеми в фамилията. Затова ангажираността на родителите е основна.

Според Цоков те би трябвало да бъдат привлечени " в учебни действия и събития, свързани с образование в обичайните полезности ”.

Предложението е за екипи за медиация от педагози, психолози и адвокати, които ще работят на районно равнище. В дейностите ще бъдат въвлечени и ученическите организации.
Учители против родители
В същото време учителският профсъюз “Образование ” за възбрана за връзка сред родител и преподавател, въвеждане на оценка за дисциплината в учебно заведение и санкции за родители и възпитаници.

Председателят на синдиката Юлиян Петров сподели, че насилието е станало “традиционно ”, а за учениците - агресори няма наказания. По думите му “крахът на обичайните полезности разрушава имунната система на гражданското общество ”, а “култът към мутрите и чалга културата разрушава обичайните християнски добродетели ”.

Според Петров насилието над възпитаници и учители “се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи незаинтересованост и безволие към войнстващите наставнически напъни за интервенция в ръководството на българското обучение ".

Той подлага на критика и политиката на МОН за “флирт с родителските активи ”, за неподходящите последствия от която синдикатът “отдавна предизвестява ”.

Една от 6-те препоръчани ограничения планува “да се спре с политическата и административна поддръжка на всички български институции към всеки родител, написал тъжба против просветителна институция ”. Друга е “нулева приемливост ” към деца, които демонстрират експанзия в учебно заведение.

" За да стигнем дотук, че един профсъюз да предлага редица ограничения по отношение на нападателната учебна среда, значи нещата са доста съществени и всички учители го осъзнаваме. Важното е да го осъзнаят и хората, които не работят под покрива на учебните заведения и не са директни очевидци на протичащото се там ", сподели пред Свободна Европа Мария Николова , начална учителка в СУ " Георги Измирлиев " в Горна Оряховица.
Учители също би трябвало да могат да подават тъжби против родители, които се бъркат в работата им и упражняват върху тях душевен тормоз
По думите ѝ учители също би трябвало да могат да подават тъжби против родители, които се бъркат в работата им и " упражняват върху тях душевен тормоз ".

" Когато някой родител реши да пусне тъжба против преподавател, първо да се обясни до каква степен този родител има учредения и тогава да се разкоства учителят ", сподели тя.

Николова не е съгласна с оценката за дисциплинираност, " защото учениците няма да я вземат под внимание ". Но поддържа концепцията да се инициира социална полемика - даже е закъсняла.

" Ние, учителите, не можем да поемем по едно и също време и образованието, и възпитанието на учениците. Нека тези родители, които са оставили децата си и са поверили цялата отговорност на нас, да поемат в този момент своята ", сподели тя.

Синдикатът “Образование ”, в който членуват към 20% от учителите, слага тематиката за оценка за дисциплинираност доста пъти през годините.

През януари просветният министър Сашо Пенов меко отклони предлагането, като сподели, че това ще наложи смяна на закона за образованието.

Философията на закона е ориентирана към подкрепяне на децата, които имат усложнения в развиването си от позиция на държанието им, сподели Цоков.

" Целта е приобщаването към диалози с тях и с техните родители, с цел да може да се реализира съответният учебен и образователен резултат ”, сподели той.
МОН: Наказание за родителите е несвоевременно
Категорична позиция по предлагането на учителския профсъюз МОН не изрича и в този момент. От ведомството означават, че е нужно да се отчетат всички отзиви. Според министерството оценка за дисциплината би могла да реализира противоположния резултат при деца от дисфункционални фамилии или да ги трансформира в герои измежду връстниците им.

“Затова и всяка мярка би трябвало да се ползва след деликатен разбор ”, се споделя в писмен отговор на институцията до Свободна Европа.

“В предишното е имало оценка за държание, само че тя е била с последствия – настаняване в трудово-възпитателно учебно заведение, ограничение на опцията за образование във висше учебно заведение и така нататък ”, отбелязва просветното министерство.

Съвременните провокации пред образованието на подрастващите са разнообразни, а задачата е поддръжка на всяко дете.

“Различни са и методите за реализиране на тези цели ”, написа МОН и отбелязва, че би трябвало да се има поради, че държанието в учебно заведение е отражение на държанието в фамилията и в обществото.

Колкото до глобите за родителите поради отрицателни прояви на детето в учебно заведение от МОН са безапелационни: “смятаме това за несвоевременно “. Родителят е доста скъп запас за партниране и превъзмогване на проблематичното държание на децата ”, споделят от министерството.
Какво желаеме за децата?
Психологът Яна Алексиева се надява отговорът на по-голямата част от обществото да е " качествено и човешко обучение ".

“Ако желаеме съответна, прочувствено разрастваща и грижеща се за потребностите на децата среда, е извънредно време да оставим всички остарели похвати от дълбокото минало с мирис на социализъм ”, сподели тя пред Свободна Европа.

По думите ѝ е реалност, че учебното заведение няма нужните запаси и поддръжка, с цел да помогне или позволи даден проблем на дете.
 Яна Алексиева, психолог и шеф на
“Агресията в учебно заведение е доста сериозен проблем, само че изрично не имаме вяра, че той би се решил с препоръчаните ограничения за дисциплинарни санкции, оценки по дисциплинираност и прекратена връзка родител - преподавател ”, се споделя в изпратена до министъра на образованието позиция на неправителствената организация “Асоциация Родители ”, която Алексиева оглавява.

За дейна връзка сред учителите и родителите се разгласи и директорката на 20-то учебно заведение в София Галина Тимова .

“Ако родителят е спокоен и има доверие в работата на учителя, словесни борби сред тях не съществуват ”, сподели тя пред Свободна Европа. По думите ѝ положителната връзка е основна.

Директорката е срещу това да се търси сметка на родителя, когато детето е направило нещо неправилно. “Защото то го е свършило на територия, където виновни са други възрастни ”, сподели тя.

“Не виждам смисъл в оценката за дисциплинираност, тъй като тя не визира университетските достижения за детето. Не би била използвана ”, добави директорката.

По думите ѝ едно дете може да се държи по радикално друг метод в другите часове. “Тогава това би било оценка за учителя ”, сподели тя. Едно дете би могло да се държи по друг метод в учебно заведение и у дома, уточни директорката.

Тя дава за образец сполучлив план на 20-то учебно заведение, в който родители са забъркани в общи игри с децата си в двора на учебното заведение. Следващата година садят дръвчета дружно. Седмицата на бащата там продължава цялостен месец, в който татковци описват пред децата за работата си.

Образователният специалист от неправителствената организация Национална мрежа за децата Пламена Николова назова оценката по дисциплинираност " социалистическа отживялост, която не е потвърдила своята успеваемост с нищо повече от протест и разделяне в тогавашното общество ". Пред Свободна Европа тя добави, че подобен вид оценяване няма аналог в актуалните просветителни системи.
Наказания за детето
Наказания за учениците са планувани и сега. Те са забележка, мъмрене, предизвестие за пренасяне в друга паралелка, за пренасяне в друго учебно заведение и самото пренасяне. Училищата си имат устав, който би трябвало да се съблюдава.
Кой е възрастният, у кого е отговорността и кой се е провалил в опитите си да позволи съответен проблемПламена Николова
Според Пламена Николова да се реагира на казуса с домашното принуждение с налагане на наказания на децата е " цинично и лишено от всякаква логичност ".

" Винаги, когато се заприказва за наказания и санкции по отношение на деца в подобен мащаб и с такова налагане от позицията на мощния, следва да се замислим кой е възрастният, у кого е отговорността и кой се е провалил в опитите си да позволи съответен проблем - било то с отпадането, неграмотността или насилието. И това не са децата ", сподели тя.

И съгласно Николова връзката с родителите би трябвало да се ускори и то освен когато има проблем с децата, а и когато имат триумфи.

По думите на експерта обаче огромният изчезнал е обществената система, която да работи в унисон с учебното заведение, както и механизми, които да подкрепят решаването на тежки случаи на принуждение и експанзия отвън учебната среда.

Именно за такива съответни стъпки приказваха на скорошна среща неправителствени организации на. Ще е нужно обаче в допълнение финансиране по програмата, ориентирана към възстановяване на учебната среда, отбелязва министерството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР