Учители и директори от различни учебни заведения в страната продължават

...
Учители и директори от различни учебни заведения в страната продължават
Коментари Харесай

Учители продължават да се обучават в комплекса Камчия въпреки санкциите срещу Русия

Учители и шефове от разнообразни образователни заведения в страната не престават да вървят на образования в съветския санаторно-оздравителен комплекс " Камчия ", макар че България е измежду страните, въвели наказания против Русия, в това число и изпъждане на съветски дипломати. Руският комплекс с детски лагер и учебно заведение на брега на българското Черноморие е благосъстоятелност на Департамента по имуществото на град Москва.

738 образования на учители и шефове са били извършени в комплекса за последните 11 година, демонстрира информация на Министерството на образованието и науката, поискана от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, оповестява " Сега ".

На тях са били изпращани български учители от детски градини, съществени и междинни учебни заведения, професионални гимназии, районни ръководства по образованието от цялата страна.

Организатори на образованията са били асоциации, издателства, неправителствени организации, МОН и даже Синдикатът на българските учители.

Темите са били разнородни: от превъзмогване на напрежението при учителите и предварителна защита на насилието до ековъзпитание.

Цената на едно образование варира сред 30 и 15 000 лева, заплащани най-често от самите учебни заведения. По груби сметки това прави към 400 хиляди лева за последните няколко години.

Част от образованията са били финансирани от общините или оперативни стратегии, само че има и такива, финансирани от съветското министерство на образованието - да вземем за пример за научно-методическите основи на преподаването по съветски език или от държавния институт по съветски език " А. С. Пушкин " - Москва.

Най-скъпото образование е било през 2021 година То е на тематика " Съвременен модел на образователно занимание " на учители от СУ " Л. Каравелов " в Несебър. Проведено е от издателство " РААБЕ България ". Финансирането е по европроект " Квалификация за професионално развиване на педагогическите експерти " по оперативната стратегия - към 15 000 лева

По същата стратегия през 2014 година са извършени близо 80 образования на учебни заведения, градини и гимназии, най-вече от Варна, само че за тях няма посочена стойност.

Пред " Сега " специалисти разясняват, че най-сериозните суми са скрити преднамерено.

" Интересно е знае ли Европейски Съюз какъв брой от европейските пари за подготовка са отишли за наем на съветската база, т.е. за Москва ", споделят те.

Скандално е и, че от Варна, която е най-близо до базата, са се обучавали към 100 образователни заведения, а от София, до която има много по-близки бази на МОН, те са 250.

На курсовете е имало и повече учебни заведения и градини от Плевен, Търговище и Сливен, в сравнение с от относително по-близко намиращия се Добрич.

От справката проличава, че близо 100 образования са на Съюза на българските учители, чийто ръководител Янка Такева е в Националния съвет на придвижване " Русофили " от 2020 година

Вижда се още, че и след началото на войната в Украйна образованията не понижават - през 2022 година те са били над 60, през 2023 година - към 35, а през първите два месеца на 2024 година - 7.

Сред честите гости въз основата са учители от 57-мо учебно заведение " Св. Наум Охридски " в София. Всяка година от 2013 до 2022 то е било на образования в съветската база, без 2020 година Друг чест клиент въз основата е 117-то учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в София - през 2022 година то е посетило 3 пъти " Камчия ", което му е коствало над 5000 лева от бюджета, а през 2023 година - 5 пъти, още веднъж против към 5000 лева.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР