Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите

...
Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на отсъстващите
Коментари Харесай

Учители готвят бойкот на идеята да обикалят домовете на учениците

 Учители готвят протест на концепцията да обикалят домовете на отсъстващите възпитаници. За преподавателския протест се разбра след апел за непокорство в обществените мрежи на учителката от великотърновското СОУ " Георги Измирлиев “ Мария Николова. Статусът, който беше оповестен на персоналния й профил, бързо събра стотици мнения от нейни сътрудници от цялата страна.

Поводът за апела е предлагането в постановлението на механизма за обсег на учениците, съгласно което учители също ще би трябвало да обикалят домовете на отсъстващите възпитаници. Педагози и в този момент вземат участие в екипите, само че главната им активност се състоеше в това да запишат децата, които не са върнати в учебно заведение. Само за последните две години с помощта на тяхната работа в класните стаи влязоха над 40 000 възпитаници, регистрираха при последната си среща през май от Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване на деца и възпитаници в просветителната система, написа Монитор.

Тогава просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че резултатите са забележими, само че механизмът ще бъде ориентиран към ежедневната посещаемост.

Една от тези ограничения е предлагането за основаване на непрекъснато настоящ екип за обсег в учебните заведения и детските градини. Екипите за предварителна защита ще имат за задача всекидневно да правят незабавни визити по домовете на децата и учениците, за които открият неявяване на хлапе без уважителни аргументи, да открият за какво малчуганите не са в образователните заведения и да предотвратят последващите им отсъствия, както и да оферират спомагателни ограничения против отпадането на децата. Учителите недоволстват точно против основаването на тези екипи.

" Това НЕ Е работа на учителите, а на други служби. Работата ми като преподавател е да изучавам децата, което НЕ ВКЛЮЧВА висенето пред която и да е къща. Това не е сравнимо с нищо друго с изключение на с оскърбление “, споделя в поста си във Facebook Николова (б.а. - думите са без авторска намеса).

Тя твърди, че не е имала проблеми с нейните възпитаници, които ходели постоянно на учебно заведение. Това обаче не се отнасяло за други педагози, които ще би трябвало да се " влачат към махали и квартали при хора, дето не желаят да учат и образованието за тях не е полезност “. Затова учителката приканва сътрудниците си да не вървят на никое място другаде с изключение на в класната стая.

За малко време статусът на Мария Николова срещна поддръжка от нейни сътрудници от цялата страна.

" И да обикалям циганските махали с риск за живота. Малко го отнасят лекари и служители на реда “, споделя една от учителките под поста, а друга прибавя: " Подкрепям позицията за непокорство. Аз самата съм преподавател и ми е изцяло позната безусловно унизителната позиция на учителя у нас. “

Подобен екип за предварителна защита съществува и дава резултати от 2013 година в учебно заведение в СОУ " Св. св. Кирил и Методий “ в село Лехчево – пет години преди основаването на държавния механизъм за обсег. В екипа вземат участие трима педагози от колектива, които всеки месец изготвят отчети за учениците в риск от отпадане, изясни директорката Мария Димитрова. Учителите посещават домовете на малчуганите, беседват с родителите им и по този начин последователно печелят доверието им.

" Първоначално споделят, че детето ще пристигна на идващия ден, единствено с цел да ни отпратят, само че при идващите визити те към този момент се връщат трайно в учебно заведение. След това ни търсят и по телефона “, описа Димитрова. Така общо завърналите се още веднъж в класните стаи са 19 деца, а едно от тях към този момент продължава образованието си без нито едно неявяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР