Учители били давали по 30 задачи за решаване през ваканцията

...
Учители били давали по 30 задачи за решаване през ваканцията
Коментари Харесай

Каква ще е ползата от поредното облекчаване на натоварването на учениците?

Учители били давали по 30 задания за решение през ваканцията със опасност за двойка. С промени в разпоредба ще ги стопират.
Ако децата упорстват да учат и през почивката си, педагозите ще ги насочат кое да преговорят

Намаляват настоящите изпитвания

Съхраняват матурите до месец

Много учители по математика дават по 30 задания за решение през ваканцията със опасността, че ще пишат двойки, в случай че не бъдат решени. Тази процедура към този момент ще бъде пресечена с измененията в наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците, оповестена за публично разискване. “Задачите за независимо документално осъществяване няма да се задават през ваканциите ”, написа в наредбата.

Примера даде шефът на столичното 119-о приблизително учебно заведение “Акад. Михаил Арнаудов ” Диян Стаматов, който е и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура.

Според него е добре да не се задават писмени домашни на учениците през ваканцията, тъй като децата не би трябвало да се обременяват във времето, отредено за релакс. Същото важало и за наложителната литература, която в действителност би трябвало да е целесъобразна.

В претекстовете от Министерството на образованието и науката изясняват, че планът цели да се основат условия за понижаване претовареността на учениците посредством усъвършенстване на изпитванията по обособените предмети и броя на оценките за образователния период, както и посредством установяване на условия за броя на задаваните писмени независими работи през образователната седмица. Промените в действителност се правели поради доста тъжби на родители, които се оплакват, че децата им са ненужно натоварени с безчет независими работи и изпитвания.

Намалява се минималният брой на настоящите изпитвания по модулите (от 2 на 1) и по образователните предмети, изучавани с 4 и повече часа седмично (от 4 на 3). Предвижда се също да се даде опция за ангажиране на учениците с изследователска планова активност, която може да отнеме и по-продължителен интервал.

Според плана за смяна в наредбата за затвърдяване на нови познания и рационализиране на на практика значими умения преподаващият преподавател може да оставя на учениците за независимо документално осъществяване отвън образователния час една до три задания. Обемът им пък се дефинира според от урочните цели и възрастовите особености на учениците. Документът планува съгласно обсега поставените задания за независимо документално осъществяване може да са за цялата паралелка, за обособена група или за обособен възпитаник.

На учениците в началния стадий на главното обучение задания за независимо документално осъществяване по всеки от образователните предмети - български език и литература и математика, се слагат не повече от три пъти в една образователна седмица, а по останалите образователни предмети - не повече от един път.

На учениците в прогимназиалния стадий на главното обучение и в двата стадия на междинното обучение задания за независимо документално осъществяване по обособен образователен предмет се слагат не повече от два пъти в една образователна седмица, а сумарно по всички образователни предмети – не повече от пет пъти за една образователна седмица.

“Модули има във втори гимназиален стадий. Там часовете са по 4 или 5 седмично. Там се понижава с по една оценка от устно изпитване. Идеята на Министерството на образованието и науката е да могат да бъдат сложени повече екипни оценки, с цел да се оцени ученикът за по-дълъг интервал от време, а не за еднократно изпитване. В модулите се учи задълбочена материя, която изисква по-системно учене. Колкото до понижаване на оценките в прогимназията, това се отнася за предмети като български език и математика, които са с повече от 4 часа седмично. Там също няма да се пишат толкоз доста оценки, а да се акцентира на задълбоченото учене, също се отнася и за математическите задания ”, коментира Диян Стаматов.

Според Асен Александров, шеф на 51-о приблизително учебно заведение “Елисавета Багряна ” и ръководител на Сдружението на шефовете в системата на междинното обучение, е хубаво, че се отстраняват бюрократични условия към учителите, учениците ще могат да се правят оценка на по-голям размер от материала.

“Може да им се разпореди план. Когато оценките са нагъсто, не са толкоз задълбочени ”, категоричен е Александров. Според него е вярно и отпадането на писмените домашни работи през зимната и пролетната почивка.

“Има свръхамбициозни учители, които в действителност товарят децата през ваканцията. Правят го, несъмнено, с положително желание. И огромна част от родителите го утвърждават, само че кардинално не е вярно. По-добре е, в случай че учениците желаят, да отидат при учителя и да го попитат с какво могат да се упражняват в почивните дни. Но единствено в случай че желаят ”, каза още Асен Александров.

  “Ако успеем да понижим фактологическата тежест, броя на настоящото оценяване в хода на периода, то може да ориентираме външното оценяване повече към определяне на детайли на сериозно и креативно мислене. Това ще бъде обвързвано с потребление на повече принадлежности за формиращо оценяване Например портфолио на ученика, в което поредно да се допълват другите достижения на детето в хода на всеки час. Така ще се наблюдава напредъкът на ученика както при усвояването и използването на познания, по този начин и за личностното му развиване ”, коментира преди дни в изявление за “24 часа ” министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Сред предстоящите резултати от измененията в наредбата е още да се понижи административната тежест на националния STEM център, който съхранява оригиналите на изпитните работи от всички национални външни оценения и матурите, като се дефинира период от 1 месец от предаването им.

Новата наредба не се отнася до съхраняването на оценените изпитни работи в електронен вид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР