Учители, библиотекари, футболни фенове, политици бяха дошли пред болницата също

...
Учители, библиотекари, футболни фенове, политици бяха дошли пред болницата също
Коментари Харесай

Врачани: Искаме си болницата

Учители, библиотекари, футболни почитатели, политици бяха пристигнали пред болничното заведение също да изразят негодуванието си от възможното закриване на болничното заведение.

Хората обявиха, че си желаят болничното заведение и не желаят най-голямото лечебно заведение в региона, което обслужва население от 180 000 души да хлопва кепенци. Част от лекарите, които излязоха на митинга, демонстрираха заявките си за овакантяване.

Заради липса на личен състав е допустимо отделението по реанимация да спре да работи, което значи пациентите да бъдат превозени до София.

"Не ни обричайте на крах ", бе написано на един от издигнатите плакати.

Вчера на среща сред изпълнителния шеф на МБАЛ „ Христо Ботев “ Орлин Цветков и заместник-министрите на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков и маг.- фарм. Лидия Нейчева бяха дискутирани събитията, довели до тежкото финансово положение на врачанската болница и продължаващи да оказват отрицателно въздействие по отношение на опитите за стабилизиране на болничното заведение, под формата на лихви, запори и растящи задължения.

Припомняме, че преди седмица, на 28 септември, министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров посети МБАЛ „ Христо Ботев “. С управлението на лечебното заведение той разиска положението на болничното заведение и опциите за нейното излекуване.

„ Проблемът с врачанската болница е, че тук има доста насъбрани остарели отговорности. В момента тече развой на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко допустимо, с цел да помогне на болничното заведение и методически, и финансово “, съобщи министърът при визитата си в болничното заведение. От думите му стана ясно, че Министерство на здравеопазването предплатено е превело парите за неотложност и за раздалеченост, с цел да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов запас. Ще създадем всичко допустимо болничното заведение да я има, заявява министърът тогава. Според него такива натрупвани години наред остарели отговорности, с по 11%-12% рента, са воденичен камък, който тежи освен на МБАЛ „ Христо Ботев “Враца, само че и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.

Синдикална Секция към КТ Подкрепа при "Пирогов " изпрати отворено писмо до депутатите от Народното събрание и Правителството.

В него се показва съпричастност и поддръжка към митинга на медиците от Враца. "Апелираме за дейни ограничения от страна на Правителството за спасяването на Общинското и Държавно опазване на здравето с съответни промени в мениджмънта и финансирането на същите. Господа депутати, вие ще намерите къде да се лекувате, само че помислете за хората които са ви избрали. Не унищожавайте техните очаквания за налично и качествено лекуване ", се споделя в писмото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР