Училището в монтанското село Доктор Йосифово ще бъде затворено. През

...
Училището в монтанското село Доктор Йосифово ще бъде затворено. През
Коментари Харесай

Закриват училището в Доктор Йосифово

Училището в монтанското село Доктор Йосифово ще бъде затворено. През новата образователна година първолаците ще са със 100 по-малко от тази година. Децата в това учебно заведение са малко и всички класове са смесени, сподели общинският кмет Златко Живков. Според него този метод на образование не е най-хубавият.
"Преди да стана кмет на общината бях шеф на Инспектората по обучение, тъй че цялата мрежа от образователни заведения на територията на област Монтана познавам извънредно добре. Основната причина за закриването на образователните заведения, изключително в дребните обитаеми места, е обвързвана с демографската картина и с незадоволителния брой възпитаници ", съобщи той.
Общинските съветници в Монтана към този момент гласоподаваха за закриването на Основно учебно заведение "Христо Ботев " в село Доктор Йосифово. Те оферират на министъра на образованието учебното заведение да спре работата си от идната образователна година. Към момента във всички паралелки от 1 до 8 клас учат 40 деца. Обучението е в слети класове, а през идващите години не се обрисува да се запишат повече деца. Материалната база на учебното заведение е остаряла и не дава отговор на актуалните условия, а седемте учители в селото са в пенсионна или предпенсионна възраст. Майчиният език на огромна част от децата не е български и те мъчно се социализират. Това са част от аргументите общинските съветници да стигнат до това решение ", безапелационен е Живков.
"Защо ще го затварят? Да не го затварят! Аз не желая, въпреки всичко сме тук от първи клас. Предпочитаме да е до 12 клас, в сравнение с да вървим в Монтана. Тук в селото ни е по-добре ", споделят деца от учебното заведение.
"Причината е обвързвана с демографския проблем и с понижаване на броя на учениците ", сподели и шефът на образователното заведение Елза Каменова.
"Тези деца ще бъдат возени всяка заран и след обед до 2-ро Основно учебно заведение в Монтана ", съобщи тя.
"Сградата на учебното заведение в Доктор Йосифово ще остане под защита, до момента в който не се реши, по какъв начин да се действа с нея ", добави Златко Живков./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР