Училището ще бъде проверено за съставяне на документи за успешно

...
Училището ще бъде проверено за съставяне на документи за успешно
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява училище за фиктивни ученици

Училището ще бъде тествано за сформиране на документи за сполучливо положени изпити от възпитаници, които не посещават учебното заведение, оповестиха от прокуратурата.

По случая се е самосезирала Районната прокуратура в Бяла и е формирана прокурорска кореспонденция. Възложена е предварителна инспекция на районното полицейско ръководство в града.

Източва ли се държавният бюджет за обучение с фиктивни възпитаници? Това попита по-рано екип на NOVA в свое следствие.

По документи в учебното заведение учат повече от 600 деца. Реалните възпитаници обаче са единици, а класните стаи по време на изпити са празни.

От професионалната гимназия в Бяла учениците излизат с специалности – водачи, готвачи, шивачи. За предходната година от два 12-и класа приблизително обучение са приключили едвам трима. В гимназията има възпитаници в постоянна, задочна и независима форма. Задочниците нямат нито часове, нито изпити.

Редовните възпитаници идват с три рейса. Единият, даден от Министерството на образованието, и два, купени с бюджета на гимназията. От 238 записани възпитаници, на учебно заведение са не повече от 100. Някои от тях стоят по кафенетата. След началото на първия час вратата на гимназията се заключва, с цел да не избягат и дребното възпитаници. Класните стаи по време на изпитите са празни, демонстрира тв репортажът.

На 13 ноември, 17.30 часа, в гимназията би трябвало да се явят 120 задочници на изпит. В учебното заведение не влиза никой. Само в една от класните стаи двама учители попълнят документи.

На другия ден идва инспекция от Районното просветително ръководство и вижда, че стаите още веднъж са празни.

На третия ден идва цялостен учебен рейс с хора за изпит. Макар и да не знаят по какво са на изпит и по какво към този момент са се явили, за учители и възпитаници изпити е имало.

Телевизионният екип вижда празни стаи няколко дни поред, само че в протоколите от изпитите написа друго. Ако се има вяра на хартията, излиза, че на изпит са се явили всички 120 възпитаници. Дори на изпита по математика залата по документи е цялостна. Според протоколите, които са попълнили учителите обаче, са се явили 17 възпитаници и няма отсъстващи.

По протокол на изпита по химия на 13 ноември са се явили 18 възпитаници, макар че камерата на NOVA снима по какъв начин преподавател попълня документите в празната класна стая. Дори има написани часове за овакантяване на залата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР