Училищният район се съгласява да плати 27 милиона долара на семейство на 13-годишно дете в фатален случай на тормоз

...
Училищен район в Калифорния се съгласи да плати 27 милиона
Коментари Харесай

Училищен район в Калифорния се съгласи да плати 27 милиона долара на законните настойници на 13-годишно момче, което беше фатално бито в училище в това, което според адвокатите на семейството е „най-голямото селище за тормоз в Съединените щати“.

Диего Щолц е бил ученик в средното училище Landmark в Морено Вали, Калифорния, на 16 септември 2019 г., когато е бил ударен с юмрук в главата от двама други ученици, според делото. Той паднал на земята и ударил главата си в бетонен стълб, причинявайки тежка черепно-мозъчна травма, се казва в иска.

Битката е заснета на графично видео от свидетел. Диего никога не идва в съзнание и умира девет дни по-късно.

Неправомерното дело за смърт, заведено през 2020 г., твърди, че администраторите в училището са били предупредени преди това, че Диего е бил тормозен, но те „напълно пренебрегнаха подобни предупреждения и не направиха абсолютно нищо, за да спрат тормоза“. Костюмът също така обвини Обединения училищен окръг на долината Морено и неговите служители в „явно игнориране на червени знамена, които можеха да спасят живота на Диего“.

Адвокатската кантора на семейството изпрати на CNN изявление, обявяващо споразумението в четвъртък, близо четири години от фаталната битка.

„Семейството завинаги ще бъде разбито от смъртта на Диего, но се надяват, че този случай ще доведе до промяна в училищните райони в цялата страна“, каза главният адвокат Дейв Ринг в изявлението. „Училища

трябва да осъзнаят, че тормозът никога не може да бъде толериран и че всички оплаквания от тормоз и нападение трябва да се приемат сериозно. Смъртта на Диего можеше да бъде предотвратена, ако това училище просто беше приоритизирало политика срещу тормоза.

„Това дело предупреди училищата да намерят начини за ефективно справяне с тормоза и да въведат реални политики срещу тормоза“, каза адвокат Нийл Гехлават. „Въпреки че скръбта на семейството му никога не може да бъде отнета, ние вярваме, че ще дойде истинска промяна и ще има подновен фокус върху програмите за борба с тормоза в цялата страна.“

CNN се свърза с адвоката на училищния район, Майкъл Марлат, за коментар.

Управителят на обединения училищен окръг на долината Морено Мартинрекс Кеджиора изпрати писмо до семействата и персонала в сряда, в което обявява споразумението и подчертава някои усилия за борба с тормоза през последните няколко години.

„От името на Обединения училищен окръжен съвет на Moreno Valley, ние искаме да знаете, че ние наистина се грижим за всеки ученик и член на персонала в нашия окръг“, пише Кедзиора. „Новината за смъртта на Диего не беше нещо, което приехме леко. Безопасността и благосъстоянието на нашите ученици е и ще остане наш основен приоритет.“

Двете тийнейджъри, участвали в нападението, признаха обвиненията в непредумишлено убийство, според филиала на CNN KABC. Те прекараха 47 дни в ареста за непълнолетни и през 2021 г. бяха осъдени на пробация и освободени под попечителството на родителите си, съобщи KABC.

Какво се твърди в делото

Законните настойници на Диего и училищният район се съгласиха на споразумение за $27 милиона. Законните настойници на Диего и училищният район се съгласиха на споразумение от 27 милиона долара. Джина Фераци/Лос Анджелис Таймс/Гети изображения/Файл

В делото се твърди, че Диего е бил „многократно тормозен, вербално и физически“ от други момчета, включително две момчета, идентифицирани като J.D и M.E, по време на седмия му клас в средното училище, въпреки оплакванията на семейството до училищните администратори.

Тормозът продължи в началото на осмия му клас и той беше тормозен и ударен с юмрук в главата в четвъртък, 12 септември, което го накара да потърси помощ от учител по природни науки в училището, се посочва в делото.

Учителят съобщил за инцидента на помощник-директор и отбелязал, че тормозът вероятно е бил заснет от училищни охранителни камери, се посочва в иска. Помощник-директорът обаче не е проверил записа и не е направил нищо в отговор, се казва в иска.

На следващия ден Диего и братовчед му – дъщерята на законния му настойник – се срещнаха с помощник-директора в училище, който каза, че замесените насилници ще бъдат отстранени за три дни и графиците им ще бъдат променени, така че повече да не са в неговия клас, пише в исковата молба. Въпреки това, в понеделник, когато Диего се върна в училище, насилниците, идентифицирани като J.D. и M.E., все още бяха в училището, се посочва в иска.

Този ден, както е заснето на видеото на свидетеля, J.D. и M.E. се изправят срещу Диего, който стои там с ръце отстрани, се посочва в иска. След това J.D. удари Диего с юмрук в лицето и докато той се олюляваше назад, M.E. го удари отстрани, блъскайки главата му в бетонен стълб, се казва в иска.

Директорът и двама помощник-директори бяха отстранени от средното училище след смъртта му, се казва в изявление на адвокатите.

Средното училище не отговори веднага на искане за коментар.

Кевин Флауър от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР