Училищата сами си проверяват за бомби, занятията продължават. Учебните заведения

...
Училищата сами си проверяват за бомби, занятията продължават. Учебните заведения
Коментари Харесай

Училищата сами си проверяват за бомби, занятията продължават


Училищата сами си ревизират за бомби, занятията не престават. Учебните заведения сами си ревизират за бомби след сигнала, подаден през вчерашния ден заран до органите на реда, сподели инспекция на „ Марица “.
Районни инспектори и чиновници
от полицейските ръководства са минали по пловдивските учебни заведения и са дали инструкции шефовете да провеждат оглед за съществуване на съмнителни пакети, а след това до обяд да оформят писмени протоколи от инспекцията, която би трябвало да обхване и
периметъра на образователните заведения.
В някои учебни заведения огледите към този момент са завършили и екипите чакат служителите на реда да минат още веднъж, с цел да вземат документа.
Действията са проведени по
този метод според протокола от 25 точки, който Министерство на вътрешните работи изготви преди година, когато в навечерието на следващия избор през април имаше поредност от бомбени закани по имейлите на учебните заведения и се стигна до серия от евакуации, които продължиха дни наред в цялата страна.

Сега в Пловдивска област няма сигнал до нито едно от учебните заведения, държим връзка с Министерство на вътрешните работи,

разяснява началникът на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова. Тя е помолила директори да спомагат по протокола за взаимоотношение с органите на реда и да не се всява суматоха.
Учебният развой продължава,
безапелационна бе Киркова. Тя е била известена за обстановката от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и от общинския отдел „ Охрана на публичния ред “.

Новият случай на бомбена опасност повдига още веднъж въпроса до каква степен е в пълномощията и компетенциите на чиновниците в учебно заведение да ревизират за бомба, в това число
предвид на раниците на децата.
Според написания от Министерство на вътрешните работи протокол всяка опасност за потребление на взривно устройство се приема за същинска. Ако бъде получена от чиновник в учебно заведение, той „ организира оптимално обстоен диалог с подаващия сигнала
за да се добие съответна информация
по кое време, къде, какво ще се взриви и вероятно кой ще извърши действието, както и друга съответстваща информация, като по опция се прави запис на диалога и линията се оставя отворена. Придобитата в хода на диалога информация се попълня във формуляр “.
Ако опасността е по електронната поща,
известието се резервира, като получателят записва или в обособен текстови файл резервира адрес на подателя, текста на съобщението; време (час и часова зона), в което е получено съобщението; адреси на други получатели, в случай че са налични.Прави фотография на екрана/screeenshot, като при опция се прави фотография и с телефон, камера или други
При приемане на известие в
обществените мрежи неотложно се прави фотография на екрана/screeenshot или фотография с различен телефон, поради опцията за изтриване/коригиране на сходни известия.
При приемане на опасността по
електронен път, не се дава отговор на съобщението; не се отварят линкове или атачмънти към имейла или съобщението; не се вършат опити за препращане, прекопирване или други дейности с полученото известие без координиране с способените органи.

Ако опасността е в писмо на книжен притежател, служителят, отворил плика, резервира писмото, като го оставя на място и
не допира повече листа и плика “.
Служителят, приел позвъняването или получил известието, неотложно осведоми шефа. Звъни се 112. След това “дискретно, за да не се основава суматоха за получената опасност “, се задейства предварително избрания екип, който всяко школо би трябвало да има. Останалите чиновници не престават работа. Екипът прави „ бърз оглед на пространствата и площите, в които се намират, за съществуване на предмети, пакети или багажи със подозрение за взривно устройство. Ако бъдат открити, хората наоколо се извеждат, като защитата обезпечава периметъра
до идването на полицията.
Според напътствията съмнителни движимости са: „ предмет, пакет, чанта, раница, куфар и други, на които не може неотложно да бъде открит собственикът; през опаковката на предмета се виждат електронни и/или електро-механични превключватели, екрани, светлинни знаци, проводници и/или други демаскиращи признаци на взривно устройство “.

При идване на полицейски чиновници  директорът
и екипът ги посреща и осведоми.
Спира се достъпът на външни лица и може да се прибегне до евакуация. Следва нов оглед взаимно с полицейските чиновници. Ако не бъде намерено нищо подозрително, се сформира протокол.

Преди тези стъпки шефовете нямат
право да извеждат хора от постройката.
Ако се откри подозрителен пакет, полицията праща профилирани сили за обезвреждането му.

Настоящата процедура не се ползва, единствено в случай че способените органи към този момент са оценили естеството и източника на опасността и след предписание от основния секретар на Министерство на вътрешните работи или ръководителя на службата за сигурност, отговаряща за сигурността на обекта.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР