Училищата с прием след седми клас отново ще трябва да

...
Училищата с прием след седми клас отново ще трябва да
Коментари Харесай

Паралелките след седми клас в Пловдивско - с осем по-малко

Училищата с банкет след седми клас още веднъж ще би трябвало да разгласят предпочитано паралелки, в които се учи специалност или STEM - просвета, технологии, математика. Министерството на образованието и науката към този момент разгласи в какви квоти би трябвало да се вмести план-приемът, в това число в Пловдивска област.

Остава в действие досегашната политика - за превес на професионалните над профилираните паралелки.

Отново единствено езиковите гимназии ще имат право да оферират профилирано чуждоезиково образование, откакто предходната година бяха закрити последните такива 4 в междинни учебни заведения в Асеновград и Карлово, предава " Марица ".
свързани новини4358на 18.07.2019
Приоритет на МОН остава образованието в STEM профили и специалности, специалности от Списъка на предпазените, по които е налице предстоящ дефицит на пазара на труда, както и образованието в дуална форма.

Това излиза наяве от спуснатите от просветното ведомство към всяка област условия за план-приема следващата година. Целта на заложените съотношения е обезпечаване на повече фрагменти с техническо обучение, от които има потребност бизнесът.

В идната акция Пловдивска област би трябвало да се побере в 228 паралелки. Миналата година бяха 236, само че имаше доста непопълнени, които бяха закрити още след първо, както и след трето класиране.

Професионалните би трябвало да бъдат 61% от общия брой. Миналата година се изискваше дял 60 на 100, а Пловдивска област заложи в план-приема 64%, само че за много не се откриха искащи.

Няма смяна във връзка с STEM паралелките, които би трябвало да са 57,4%.

Отново 27 ще са с чуждоезиков профил. Мярката е подбудена от нуждата от повече фрагменти на пазара на труда с техническо и професионално обучение, както и от специалности, които изискват по-задълбочено проучване на математика, механически и естествени науки.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР