Училищата могат да се превърнат в центрове на разпространение на

...
Училищата могат да се превърнат в центрове на разпространение на
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев огласи ще се върне ли пълната блокада през есента заради К-19

Училищата могат да се трансфорат в центрове на разпространяване на болестта, само че не и на огнища. Разликата е, че децата просто карат доста леко болестта. Те боледуват или леко или са асимптомни. Те обаче могат да предават болестта.

Това съобщи в ефира на Нова телевизия пулмологът доктор Александър Симидчиев.

"Носенето на маска от децата е въпрос на табиет. Ние не се раждаме с облекла, само че пък ги носим. Ако носенето на маска стане табиет, то няма да има проблем. Тя по този начин или другояче е нужна, в случай че не е допустимо да съблюдаваме обществена отдалеченост ", счита той.

"Децата могат да са източник на болестта. Проблемът е не те да се пазят и да не се разболеят, а те да не заразяват други”, сподели той.

"Смъртността в лечебните заведения се усилва, само че смъртността при откритите случаи понижава. Това демонстрира, че единствено по-тежките случаи стигат до болничното заведение. Все отново остротата на вируса не е отслабена. Всички промени се дължат на държанието на лекарите и на хората ", счита той и прибавя:

"Новите положителни случаи зависят от държанието на хората, а смъртността и хоспитализацията от това на медицинските лица. "

"Смъртността у нас е към 2%. Всичко доста зависи от работата на здравната ни система. Проблемите с съответното действие на системата могат да усилят смъртността в лечебните заведения ", счита той.

На въпрос какво да чакаме през есента, Симидчиев отговори, че има разнообразни прогнози.

„ В взаимозависимост от държанието на хората може да имаме и лека есен. Хората би трябвало да съблюдават физическа отдалеченост и да носят маски”, сподели той.

По думите му 6 месеца по-късно сме доста по-подготвени да се оправяме със болестта.

„ Важно е за всичко да се намерят показания и противопоказанията. Кръвната плазма не е добре да се употребява при доста леки случаи. Ако пък се ползва при прекомерно тежки случаи, не може да свърши работа, тъй като не може да се помогне на всички органи и системи, които са засегнати”, съобщи експертът.

"Все отново методът с кръвна плазма е доста подобаващ. Той има своето място, просто би трябвало да се ползва по правилата”, добави той.

На въпрос при какви стойности би трябвало още веднъж да се върнем към затварянето и цялостната карантина, той отвърна, че е малко евентуално да се върнат тези ограничения, в случай че жителите се държат съответно.

"Едва ли ще имаме нов огромен пик. Не мисля, че има някаква сериозна стойност, вижда се, че тези ограничения се оправят дейно с разпространяването на болестта. Важно е ние самите да се пазим като цяло ", приключи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР