Училищата и детските градини не са основният източник на заразата.

...
Училищата и детските градини не са основният източник на заразата.
Коментари Харесай

Мнение: Децата до 10 години трябва да са присъствено в училище

 Училищата и детските градини не са главният източник на болестта. Това сподели в ефира на bTV проф. Мира Кожухарова, някогашен народен съветник по епидемиология.  

" Мисля, че всички се съгласихме, че коронавирусната зараза не е грипна. При грипа дребните деца боледуват най-често. Не мога да схвана за какво пренесохме това виждане към ковид, в случай, че за благополучие той демонстрира благосклонност към децата ", разяснява Кожухарова. 

Според нея децата до 10 години би трябвало да са присъствено в учебно заведение, стига да няма проблем с преподавателите. Тя е на мнение, че ограниченията този път са подхванати в точния момент за разлика от пролетта, когато те бяха подхванати прибързано.

" Някои от тях обаче ми се костват с не такава евентуална успеваемост ", добави още тя. 

" Затворените пространства крият заплаха, когато вътре има доста хора. Опасността е толкоз огромна, колкото по-възрастни са те. Така че образецът с класната стая не е нов, прочут е в науката. В един офис, да вземем за пример, картината е доста по-сериозна, в сравнение с в една класна стая ", изясни проф. Кожухарова. 

Тя показа, че счита имунизацията за най-сигурният метод за битка с дихателните инфекции и добави, че учителите би трябвало да са втората предпочитана група за вакинация. 

" Важно е обаче Министерството на здравеопазването да направи два проекта, които да разгласява. Един за деяние при идната вълна на пандемията, тъй като на процедура това е първа вълна за България и няма да бъде последната. Все още имаме време да се подготвим за идната, която няма примина да бъде по-ниска от тази. Вторият проект би трябвало да е точно за имунизацията и предпочитаните групи ", сподели още проф. Кожухарова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР