Учениците вече могат да влязат“ в растителната клетка или да

...
Учениците вече могат да влязат“ в растителната клетка или да
Коментари Харесай

С 3D софтуер разглобяват двигател и влизат в растителна кл...

Учениците към този момент могат да „ влязат “ в растителната клетка или да разглобят собственоръчно автомобилния мотор част по част - първоначално виртуално. Позволява го специфичен 3D програмен продукт, който преди години се появи за първи път в Медицинския университет в Пловдив за проучване на анатомия по съвременен метод. Виртуалната дисекционна маса там постави завършек на тежките занятия над човешки тела с мирис на формалдехид. Дава опция да се вършат виртуални сечения и безусловно да се влиза в органите.



Сега софтуерните компании към този момент са подготвени с аналог на сходен артикул, подобаващ за междинното учебно заведение. За профилирания програмен продукт се употребява компютър, който
възпроизвежда 3D изображения, само че без да се употребяват VR очила
за виртуална действителност. С „ химикалка “, която даже не се допира до екрана, може да се направи прорез, да се отдели дадена система от човешкото тяло, да се „ влезе “ в растителна клетка и да се прегледа от вътрешната страна с неведнъж нарастване, което микроскопът не може да реализира.

Това на процедура е първият в света 3D преносим компютър с опция за разрастване на 3D изображение, изясняват Мартин Радев и Цветан Радев, които го оферират у нас. Може да се употребява за дисекция на детайли от разнообразни модели - по анатомия, химия, биология, инженерни науки, да се следят даже от какво са построени галактически тела. Има функционалност да се отдели дадена система, да вземем за пример кръвоносната, да се създадат сечения в разнообразни плоскости.

Технологията е доста подобаваща за образованието в профилирани паралелки в гимназията, както и за школските STEM центрове, в които на практика и посредством технологиите се учат естествени и инженерни науки.



Директори
към този момент са разкрили опциите на софтуера и са вложили в него.
Ползва се да вземем за пример в Природо-математическата гимназия във Враца, в столичните 145. и 51.,  учебно заведение във Велико Търново и в Благоевград. В Пловдив професионална гимназия го ползва за образованието по транспортна техника - учениците могат да разглобят мотора, да отстраняват виртуално обособени детайли, да учат и да бъдат изпитвани какво са усвоили.

Приблизително към 10 000 лв. е инвестицията в модерния програмен продукт за просветителни цели.  Братята Радеви, останалите компании на пазара на технологиите и учебните шефове чакат старта на построяването на новите учебни STEM центрове по Плана за възобновяване и резистентност. Той планува до края на 2026 година с 500 млн. лв. да се изградят STEM центрове във всички над 2243 общински и държавни образователни заведения у нас.



Развитието на технологиите към този момент разрешава те да бъдат впрегнати в образованието по доста способи, стига учителите да са осведомени и да умеят да ги ползват „ мъдро ".

На разположение са комплекти по физика, химия и биология. Конфигурацията по физика да вземем за пример разрешава тяло да се пусне по релси. Устройство мери по време на опита скорост, ускоряване, отдалеченост с различен обект. Измерените стойности се придвижват в софтуера и мигновено на екрана на устройство ученикът вижда графика, по която може да направи разбор на данни. Има опция и децата да получат QR код, който да сканират, с цел да видят данните.
Друга оригиналност са цифровите лаборатории със датчици
Това на процедура е специфичен таблет на име " Айнщайн " със датчици за атмосферно налягане, температура, осветеност, наличие на О2 и други параметри на климата. Израелското откритие за образованието разрешава датчиците да се изнесат на открито и да снемат показанията, които учениците в класната стая да проучват пред устройствата си. " Айнщайн "   се свързва в мрежа, с цел да следят всички по едно и също време.

3D принтери, 3D скенери, интерактивни екрани, виртуална и добавена действителност уголемяват опциите на новаторските учители.
И първолаци могат да програмират роботите Емтайни и Даш
Заедно с учениците в клас влиза и ново потомство роботи за просветителни цели. Фейб да вземем за пример е на колелца и с преносими стави. Сглобява се на правилото на лего и може да бъде програмиран от децата. Има датчици за цвят и тон. Благодарение на тях може да извършва характерни команди - да вземем за пример при алена светлина да спре, а при звуков сигнал да завие.

Неговият другар Коди Роки е предопределен за възраст 7-12 година За по-малките, които вършат първите си стъпки в програмирането и още са сред 4- и 7-годишни, са Емтайни и Даш.



Най-модерният за момента робот е Нао, чиято цена доближава 15 000 лв.. Той има изкуствен интелект и може да се програмира по този начин, че даже да е помощник на академични учител. Може да бъде принуден да се движи, да прави нещо, да пуска мултимедия. Има датчик за звука, улавя диалект и може да приказва, като подава съответни реплики. За задачата се програмира да реагира по избран метод, когато разпознае в човешката тирада основна дума.



Да го програмират, е по силите на възпитаници в 9.-12. клас. Могат да вземем за пример да заложат какво да отговори при въпрос „ Харесваш ли ме? “. Нао може дори да си прави шегички като помощник на университетския учител  - да вметва да вземем за пример „ Чувал съм за това... “ или пък „ Сигурен ли си? “, когато разпознае основна дума, да апострофира, да добавя или да прави проява по време на лекцията. Все още обаче Нао е единствено атракция по софтуерни конгреси и не е „ назначен “ в нито едно наше висше или приблизително учебно заведение.
Финансират STEM центровете съгласно броя ученици
За да получат финансиране за учебен STEM център, шефовете би трябвало да приготвят план с идея. Тя би трябвало да дава отговор на стандарта за съвременна образователна среда, залегнал в Наредба 24 от 2000 година След оформянето й следва оборудването и въвеждането на интегрирана методика на образование. Типовите лаборатории са 5: изследователски; център по естествени науки, проучвания и иновации; класна стая за цифрови създатели; център за млади изследователи; център за технологии в изобретателната промишленост. 

Стартиращите в този момент учебни заведения би трябвало да стартират с базовите пет или композиция от тях. Според спецификата на учебното заведение или където към този момент има STEM центрове може да бъде купено друго съоръжение.

Финансирането с бюджета по Плана за възобновяване и резистентност ще бъде съгласно размера на учебното заведение: при 50 възпитаници - до 50 000 лв., при над 1001 - до 600 000 лв..

Отделно има финансиране и за оформяне на високотехнологични класни стаи, за които сумите са надлежно до 10 000 и до 80 000 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР