Учениците с валиден документ за преболедуване или ваксинация няма да

...
Учениците с валиден документ за преболедуване или ваксинация няма да
Коментари Харесай

Учениците с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани |

Учениците с годен документ за преболедуване или имунизация няма да бъдат тествани за COVID-19 в клас. Тези със специфични просветителни потребности ще бъдат тествани вкъщи, а не в учебното заведение им – прецизира тази заран Министерството на образованието и науката, откакто нощес бяха контрактувани изискванията, при които учениците ще се върнат към присъствено образование.

Ваксинирани са 5,40% от учениците над 12-годишна възраст.

Учениците от 1. до 4. клас ще могат да се върнат присъствено най-рано на 10 ноември, в случай че до 8-и бъдат доставени щадящите проби. Те ще бъдат тествани два пъти седмично в учебно заведение, в случай че попадат в община с над 500 болни на 100 хиляди души население. Такива сега са множеството обитаеми места у нас.

Тестването ще е в понеделник и четвъртък през първите 30 минути от занятията за деня. То става наложително и за учителите и непедагогическия личен състав без зелен документ. Тестовете ще са безвъзмездни за учениците и учебните заведения. Частните учебни заведения също ще получат такива, твърди МОН.

В тестването ще се включват медицински експерти, родители, посредници, педагогичен и непедагогически експерти, които имат годен документ за имунизация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.

За да се компенсира времето за тестване, ще бъде изменен дневният режим - ще се понижат образователните часове, междучасията или ще се предприеме друго, според решение на шефа на учебното заведение.

Минималният предел за връщане към присъствено образование на учениците от I до IV клас е 50% искащи да се тестват на равнище паралелка. Родителите би трябвало да са дали документално единодушие за тестването на техните деца. Нежелаещите това ще би трябвало да задържат децата вкъщи. За тях ще се провежда синхронно или асинхронно образование според от опциите на учебното заведение.

Педагогическите и непедагогическите експерти, ангажирани с тестването, ще получат спомагателни средства от бюджета за 2021 година за двата месеца до края на годината. Размерът на това заплащане ще бъде избран в анекс към Колективния трудов контракт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР