Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина,

...
Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина,
Коментари Харесай

Министър Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват на входа на училищата

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с сложена ваксина, няма да се тестват на входа на учебните заведения при възобновяване на присъственото образование, заяви пред Българска национална телевизия служебният министър на образованието Николай Денков.

Той добави, че около 4% от огромните възпитаници към този момент са ваксинирани против ковид.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици - незабавно откакто стане ясно какви са резултатите от въвеждането на всеобщо тестване при най-малките.

Министър Денков разяснява, че всеобщото тестване ще продължи до момента в който броят на инфектираните не спадне до под 100 на 100 000 души.

13-те милиона лв., нужни за начало на тестването, към този момент са подсигурени. Парите ще стигнат за безвъзмездни проби за най-малко месец напред.

Днес следобед ще бъде решено какъв тъкмо вид щадящ тест да се закупи - дали и от двата типа, употребявани пробно в някои учебни заведения у нас, или да бъде определен единствено един от тях.

На отраслов съвет ще бъде разисквано и по какъв начин тъкмо да се случва тестването в учебно заведение. Най-вероятно това ще става през първия образователен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се прави под контрола на учителите. При най-малките възпитаници учителят ще има потребност от помощта на още един-двама възрастни.

Въпреки всеобщото тестване, наложителното носене на маска в учебно заведение остава до момента в който не спадне заболеваемостта, съобщи още министър Николай Денков.

В отговор на рецензиите, че всеобщото тестване в учебните заведения е закъсняло, Денков изясни, че при започване на образователната година управляващите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на сходна процедура. Сега обаче епидемиологичната обстановка е такава, че всеобщото проучване за COVID-19 е единствената опция на онлайн образованието, разяснява той.

Днес служебвият министър на образованието и науката ще организира среща с ректори на университети, на която ще ги призове да отворят за присъствено образование висшите учебни заведения, само че против представянето на зелен документ, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР