Учениците от ППМГ Акад. Иван Ценов“ във Враца участваха

...
Учениците от ППМГ  Акад. Иван Ценов“ във Враца участваха
Коментари Харесай

ППМГ-Враца бе домакин на международен майсторски клас на ЦЕРН /снимки/

Учениците от ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ във Враца участваха в интернационалния майсторски клас на ЦЕРН, който се провежда в границите на International Particle Physics Outreach Group IPPOG. Събитието се реализира и с поддръжката на план OSOS по Европейска стратегия Horizon 2020 за научни проучвания и нововъведения, в който гимназията взе участие и показа България на заключителната конференция в гр. Тулуза, Франция.
Координатори на плана са двама някогашни ученици на гимназията – доцент Венелин Кожухаров и Светослав Иванов, и Радослав Симеонов от Физически факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Участвайки в събитието, учениците имаха опцията за един ден интензивно да преживеят по какъв начин и какво изследват физиците на обикновени частици. След уводните лекции по доктрина на обикновени частици, изложение на детекторите и методика на проучванията, участниците сами направиха измервания по данни от опитите CMS и ALICE. 
В края на деня участниците имаха опция да защитят научната си работа в полемика с учени от ЦЕРН, както и с техни връстници, включени в майсторски класове в други европейски страни. Тази самодейност дава късмет на младежите да схванат, че науката им оказва помощ да се развиват и да открият доста секрети на Вселената и да ускори интереса към естествените науки. Учениците от ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ са представяли гимназията и града почтено на всички надпревари и олимпиади по физика и астрономия, което носи задоволеност на екипа учители и ги стимулира да продължат да въодушевяват от ден на ден възпитаници да се занимават с просвета.
В майсторския клас се включи интензивно учениците от Клуб Еразъм + към гимназията. ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ - Враца е едно от четирите места където се организира тази самодейност, което дава спомагателна убеденост на екипа, работещ по плановете на стратегия Еразъм +, че заложените цели могат да бъдат изпълнени и участниците получиха нови хрумвания и ентусиазъм да продължат напред. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР