Учениците от ОУ „Кочо Честеменски“ вече си имат Алея на

...
Учениците от ОУ „Кочо Честеменски“ вече си имат Алея на
Коментари Харесай

Пейки с цитати от Записки по българските въстания в школск...

Учениците от ОУ „ Кочо Честеменски “ към този момент си имат Алея на познанието в двора на школото – с къщурка за книги, от която да вземат томче и да го разпрострат на пейки с патриотични послания от „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов.

Кътът бе открит от родители и възпитаници при завършването на четвъртокласниците, които завършват начален стадий на образованието си. Те персонално сложиха гравираните табелки с фрагмент от предговора към „ Записки по българските въстания “.

Инициативата е на Обществения съвет в учебното заведение и се родила непринудено в хода на приготовленията за 80-годишнината му. „ Искахме да създадем нещо, което да остане във времето, да участва напълно действително в всекидневието на децата и в това време да носи обръщение – възпитателно и просветително, изяснява Гергана Костадинова, която е ръководител на Обществения съвет. Неколцина родители почнали организацията. Семействата на четвъртокласниците, които приключват начален стадий, харесали концепцията и се включили. Така първите две пейки с послания от общо 6 са подарък за учебното заведение от випуска, който следващата година прекрачва в прогимназиален стадий.

На облегалките им са инсталирани железни табелки с фрагмент от книгата на Захари Стоянов, в която се загатва патронът на школото – Кочо Честеменски. Търсихме откъс, който да разказва характера на будния българин и да бъде мотивиращ за децата, споделят от Обществения съвет. Изборът паднал върху фрагмента, който гласи: „ Достатъчно ще бъде да ви припомня единствено имената на Левски, Бенковски, Кочо Честеменски… Тия и никои други умиха лицето на България…, тия …. бяха почтени, имаха воля стоманена, темперамент несломим, обичаха горещо своето родно място – свята служба на всеки едного…

Нека тия наши национални светила ви служат за образец “. Захари Стоянов, из предговора към „ Записки по българските въстания “, 1884 година “.

За да бъдат сложени пейките, се заехме да облагородим двора, като сменяем остарялата настилка с нови плочки, описа директорката Златка Алдженаби.

И тъй като положителното е заразно, администрацията на регион „ Централен “ предоставило още две пейки – с цел да се оформи цялото пространство като нова алея в двора на образователното заведение.



Заедно с откриването й се слага начало и на още една традиция – Летописна книга „ Добротворци “. В нея ще се записват положителните каузи на възпитаници и родители, които са помогнали на цялата общественост или са я увлекли в задача с идея.

За да бъде даден положителният образец и отвън нея, следва слагане на още две пейки в градската среда на Пловдив. Едната ще бъде инсталирана още този уикенд в парк „ Лаута “, а другата ще е под сенките на Бунарджика. Те ще са с логото на учебното заведение.



Присъединиха се доста донори, вкючително фамилии на деца, които преди са били ученици на образователното заведение, описа Гергана Костадинова.

„ Когато вземат участие толкоз доста хора, стореното е скъпо като хляба, изработен от обособените дребни зрънца “,

прибавя тя.

Включването на децата пък, като се изключи че ги ангажира прочувствено, ще сътвори и отговорност за опазването на новата алея, като те самите са положителния образец за връстниците си.



Колкото до летописната книга „ Добротворци “, в ОУ „ Кочо Честеменски “ към този момент имат много за регистриране в нея. Наскоро възпитаници подариха книги на Центъра за работа с деца на улицата, приготвиха пакети с хранителни артикули за хора в потребност, включиха се и в коледната Операция „ Плюшено мече “ – за обезпечаване на коледни дарове за деца в неравностойно състояние.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР