Учениците от начален етап в Благоевградска област от първи до

...
Учениците от начален етап в Благоевградска област от първи до
Коментари Харесай

Спад на посещаемостта в началните училища в Благоевград

Учениците от начален стадий в Благоевградска област от първи до четвърти клас, които останаха да се образоват присъствено, се тестват против ковид по един път в седмицата. Оказва се обаче, че посещаемостта в началните учебни заведения в Благоевград е спаднала фрапантно, а повода е че огромна част от родителите се тормозят от това, че децата им могат да се заразят в клас.

Родители на дребните възпитаници са на мнение, че при високия брой болни в региона е належащо и децата от 1 до 4 клас да преминат на образование в електронна среда. Голяма част от тях са решили тази седмица да не водят децата си на учебно заведение.

" Моето дете е в първи клас, само че тази седмица съм решила да го оставя у дома. Не се тормозя за детето си - тормозя се за баба му, въпреки всичко всички имаме възрастни хора и би трябвало да сме виновни и деликатни към тях ", показа Мария Тодорова, родител.

В цялата Благоевградска област под карантина са 30 паралелки в начален стадий. Във второ главно учебно заведение в Благоевград от 305 възпитаници в часовете участват към 170. 3 от паралелките са карантинирани. В четвърто учебно заведение мъчно намират заместници на карантинираните учители.

" Трудно се намират, към този момент се оправяме, в случай че отсъства преподавател следобяд го замества този от сутринта и назад. Не сме изпадали в обстановка да не се учат деца, поради това че няма учители, само че е доста мъчно, от време на време търсим подпомагане от учители, които са кандидатствали за работа. В момента от учебното заведение отсъстват 30 % от учениците в начален стадий и 30 % учители ", добави Ели Димова, заместник-директор по образователната активност в 4-то главно учебно заведение " Димчо Дебелянов ".

Според учители и шефове по-дългата междусрочна почивка ще облекчи ситуацията в учебните заведения. Надяват се при започване на втория образователен период всички възпитаници да се завърнат присъствено в клас.

Автор: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР