Учениците от 4 „г” клас в пловдивското СУ „Св. Патриарх

...
Учениците от 4 „г” клас в пловдивското СУ „Св. Патриарх
Коментари Харесай

Четвъртокласници от СУ „Св. Патриарх Евтимий” се отказаха от коледни подаръци, за да помогнат на недоносените бебета

Учениците от 4 „ г” клас в пловдивското СУ „ Св. Патриарх Евтимий” се отхвърлиха от коледни дарове, с цел да оказват помощ на недоносените бебета. Вместо обичайното предпразнично празненство, тази година децата вземат решение да съберат пари и да закупят огромно железно сърце в поддръжка на акцията „ Капачки за бъдеще”, което през днешния ден подариха на учебното заведение.

„ Коледа е празник освен поради подаръците. Коледа е да си със фамилията. Да се радваш, да се смееш. Всички да сте дружно. По-хубаво е да спасиш живот, в сравнение с да получиш нещо”, призна пред съучениците си 10-годишният Явор Недев, който е в основата на самодейността.



Момченцето се трогнало от историята на своя другар Живко Георгиев, роден прибързано в шести месец с рисково ниското тегло. Междувременно инцидентно попаднал на публикация в интернет, в която се разказвало за първата неонатална кола за спешна помощ, закупена от акцията „ Капачки за бъдеще”. Споделя това със съучениците си, а те единомислещо вземат решение, че няма да честват и да си разменят дарове. Вместо това всеки дава своите 15 лв. и единствено за два дни е събрана нужната сума за закупуване на сърцето. Идеята им е подкрепена от класната Юлия Муховска, а за реализацията оказва помощ и майката на Явор – Ивелина Каймаканова.



Сега четвъртокласниците се надяват и останалите деца в учебното заведение да се включат в идеята.

„ Призовавам всички, когато ви остане празна бутилка, апелирам ви, пускайте капачките в това сърце. Защото по този начин може да помогнете на доста деца. Всички ние желаеме те да имат детство като нашето. Те може да са разнообразни, само че едно ни свързва – всички ние сме хора. Няма значение кой какво има и какво няма. Всички ние имаме сърце”, прикани Явор.

Г-жа Муховска пък е извънредно горда от децата и от бързата реакция на всички родители. „ На тази възраст децата доста обичат дарове. И по тази причина бях впечатлена, че тъкмо за две минути безусловно всички поддържаха идеята”, споделя преподавателката. „ Ние, възрастните, сме съумели да си свършим работата, тъй като те също като нас считат, че да подариш подарък е също толкоз прелестно преживяване, колкото ти да получиш подарък. Харесва им концепцията да вземат участие в нещо толкоз огромно. Да поддържат нещо, което би помогнало на другите”, добави тя.

Майката на Явор пък изясни, че учебното заведение е мултинационално и има деца от разнообразни религии. „ Коледа не е единствено християнски празник. Той е да ги научим на добрина. Това е нещо доста повече. Това е всемирски празник на избрани обичаи, на добрина, на уют, на споделеност. Какво по-хубаво от това – да споделиш вяра и бъдеще. Това е концепцията – даваме бъдеще на деца, които нямат шанса като тях. Мисля, че това беше и концепцията на децата”, уточни дамата.













Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР