Учениците от 1-ви 4-ти клас в районите с двуседмична заболеваемост

...
Учениците от 1-ви 4-ти клас в районите с двуседмична заболеваемост
Коментари Харесай

Кабинетът предлага малките ученици да се върнат в клас с щадящи тестове. На ход са родителите.

Учениците от 1-ви 4-ти клас в регионите с двуседмична заболеваемост над 750 на 100 000 души ще могат да вървят присъствено на учебно заведение, стига родителите им да се съгласят децата да бъдат тествани два пъти в седмицата със щадящи, неинвазивни проби. Това оповестиха на конференция през днешния ден здравния министър Стойчо Кацаров и просветителния министър Николай Денков. Учителите на най-малките паралелки пък ще влизат в класната стая против документ, че са имунизирани, че са прекарали вируса или против тест, който също ще се прави на територията на учебното заведение. Така на процедура за учителите също се постанова условие за зелен документ.

Дали обаче това ще се случи действително, в действителност не е несъмнено, тъй като зависи и от това дали родителите ще разрешат детето им да се тества. Правителството предлага това да се случва с допустимо най-щадящите проби - такива, които не изискват взимане на проба от носа, или гърлото, само че все пак е допустимо доста родители да не са съгласни.

Мерките все още се отнасят единствено за възпитаници в общини в мрачно алената зона като София-град, където присъственото образование е напълно прекратено от предишния четвъртък, и ще влезе в действие най-рано идната седмица - може би още от понеделник, макар че служебните министри не се ангажираха с дата. В идващите дни служебното държавно управление ще поръча щадящите проби на стойност 13 млн. лева, които съгласно Кацаров и Денков ще бъдат задоволително на брой най-малко за един месец напред. Планът на държавното управление е - в случай че мярката проработи, без да се увеличи заболеваемостта - поетапно по класните стаи да се върнат и останалите възпитаници.

Решението за връщането на началния стадий по класните стаи пристигна ден откакто президентът Румен Радев свика част от служебното държавно управление на изключително неделно съвещание и настоя за засилен надзор над ограниченията и правенето на проект за връщане на децата в учебно заведение.
Кой и по кое време ще се върне в учебно заведение?
Кацаров и Денков подчертаха, че смяната в този момент визира единствено за зоните постигнали двуседмична заболеваемост от над 750 на 100 000 души. В момента такива са София-град, както и обособени общини в областите Перник, Кюстендил, Монтана, Видин, Ловеч, Габрово и Стара Загора.

Учениците ще бъдат тествани на входа на учебното заведение с безвъзмездни щадящи проби (повече за тях по-долу) всеки понеделник и четвъртък, планува проекта на двете министерства. До учебно заведение присъствено ще бъдат допускани само възпитаници, чиито родители са съгласни децата им да бъдат тествани. Децата на несъгласните ще останат да се образоват онлайн, изясни министър Денков.

От учителите, преподаващи на 1-4 клас, и учебния непедагогически личен състав ще се изисква документ за имунизация, преболедуване или тест. Ако нямат подобен, те също ще бъдат тествани на входа на учебното заведение два пъти седмично, само че с естествен антигенен тест. " Връщането на децата в учебно заведение минава през обезпечаването на безвредна среда в учебните заведения. Това значи хората, които се събират на закрито да са или преболедували, или с негативен тест, или да са имунизирани, " изясни здравният министър на днешната конференция. Учителите, които отхвърлят да се тестват или да дават документ за имунизация или преболедуване ще преподават от у дома. Така на процедура зеленият документ за учители ще бъде тестван в началото с учителите на 1-4 клас.
Без проби от носа за децата
Целта на новото решение е елементарна - да се сътвори филтър на входа, тъй че децата да могат да продължат да учат. Тестовете ще се вършат от учителите, след образование от здравната сестра на учебното заведение.

Тестовете, за които приказва служебното държавно управление са по-щадящи, защото не включват взимане на проба от носа на детето. " Механизмът на щадящите проби е еднакъв като при антигенните проби, просто мястото на взимане на тестът е друго - може да бъде или с тампонче от устата или с храчене в една дребна паничка ", изясни за " Капитал " пулмологът доктор Александър Симидчиев, като единствената разлика би била, че при някои пациенти вирусен товар има единствено в носа, не и в устната празнина. " Щадящите " проби, които Симидчиев е виждал, демонстрират към 90% съвпадане с естествените антигенни проби. От пресцентъра на МОН прецизираха, че детето ще дава слюнка в дребен резервоар или пликче.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Здравеопазване 3 Седмицата 1 Здравеопазване 2 Седмицата 3 Пазари 1 Образование 2 Здравеопазване 3 Пазари
Подобни проби се употребяват в просветителните системи на страни като Австрия и Германия два пъти седмично още от края на предходната образователна година, като процесът на тестване е трансфорат в самобитна игра за най-малките възпитаници.
Разпространението измежду децата
" Това, което затваря учебните заведения, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последици за децата ", съобщи още проф. Денков. Според статистиката, показана от просветителния министър, в случай че към 15 септември т.г. са се разболявали към 100 деца и младежи дневно, то в някои дни от последната седмица този брой към този момент надвишава 500 на ден. Денков изясни, че просветителната система не може да работи без " филтър на входа ".

Най-вероятно и тези данни са едвам догонващи заради високия % нерегистрирани заболели възпитаници и необяснени отсъствия - в статистиката си МОН регистрира единствено публично диагностицираните с коронавирус възпитаници, само че не и всеобщо отсъстващите без пояснение. " Много родителите не желаят да бъдат спирани от работа - в случай че детето се окаже позитивно, те ще би трябвало даже без признаци де факто да бъдат карантинирани. И сега част от хората не стигат до формалната система, тестват се с антигенни проби закупени от аптеката и в случай че са позитивни за два-три дни си седят у дома до момента в който са доста симптоматични ", разяснява обстановката Симидчиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР