Учениците до 4-ти клас включително няма да носят маски по

...
Учениците до 4-ти клас включително няма да носят маски по
Коментари Харесай

Учениците до 4-ти клас без маски в час

Учениците до 4-ти клас в това число няма да носят маски по време на образователен час. Маските няма да са наложителни също за децата от предучилищните групи в учебните заведения. Класните стаи обаче ще би трябвало да се проветряват най-малко два пъти по време тутакси за минимум една минута.

Задължителни през целия ден и на всички места в постройката остават маските за всички останали възпитаници, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на учебното заведение.

Промените са записани в обновените Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения, оповестени през днешния ден. Министерството на образованието и науката облекчи някои от противоепидемичните ограничения и вкара нови след съвещания с медицински експерти от Министерството на здравеопазването, с детски психолози и психиатри.

Маските няма да бъдат наложителни за учителите по време на образователен час при физическа отдалеченост от най-малко метър и половина сред тях и местата на учениците. Това предписание ще важи също в часовете по физическо образование и спорт на закрито, в случай че в съответния час помещението се употребява единствено от една паралелка при отдалеченост от най-малко 1,5 м сред учениците и при постоянно проветряване.

При предпочитание на родителите и/или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в учебно заведение.

При съществуване на единични случаи на болни или карантинирани възпитаници, учители или други чиновници шефът на учебното заведение издава заповед за прекосяване към електронно образование на обособен възпитаник или паралелка. При отсъстващи 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или при брой болни учители, който прави присъствения образователен развой неосъществим, шефът предлага на министъра на образованието и науката прекосяване към ротационно или изцяло образование от разстояние в електронна среда. Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна ревизия, или на регионалния спешен щаб.

При правене на предлагането за ротация се съблюдава правилото в образование от разстояние в електронна среда да бъдат не повече от 50% от учениците.

При ротация първи минава към онлайн образование випускът с най-вече болни или контактни възпитаници . В общия случай занятия от отдалеченост се вкарват на първо време за учениците в гимназиален стадий като се изключи 12-и клас. При продължаващо утежняване на епидемиологичната обстановка се включват учениците от 12-и клас, както и от прогимназиалния стадий като се изключи 7-и клас. Учениците от 7-и клас и от начален стадий (1-ви - 4-ти клас) минават в образование от разстояние в електронна среда единствено в краен случай.

При тъмночервения сюжет – с най-малко 500 болни на 100 000 души, всички учебни заведения в съответната област минават напълно в образование от разстояние в електронна среда единствено след заповед на министъра на опазването на здравето, която изисква затваряне на учебните заведения. В случай че такава заповед няма, важат ограниченията, написани за обособените учебни заведения при единични случаи или при най-малко 10% болни възпитаници и/или учители.

Актуалните Насоки за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения можете да видите
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР