Ученици с изявени дарби ще получат еднократна стипендия от 195

...
Ученици с изявени дарби ще получат еднократна стипендия от 195
Коментари Харесай

Ученици с изявени дарби ще получават стипендия

Ученици с изявени способности ще получат еднократна стипендия от 195 лв. по план „ Успех за теб “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Новата стипендия е единствено една от ограниченията за спомагателна поддръжка за личностно развиване , заложени в плана, който се осъществя по Програма „ Образование “ 2021 – 2027, съфинансиран от Европейския съюз /ЕС/ посредством Европейския обществен фонд плюс. С гениите ще има спомагателни занимания , с цел да се развиват.

За стипендията могат да аплайват възпитаници от I до VII клас с показан документ , потвърждаващ класиране в народен или интернационален конкурс, олимпиада и съревнование в интервала след стартирането на плана, а точно след 27 януари 2023 г .

В рамките на всички действия по плана ще има опция учебните заведения да оборудват нови кабинети (до 9000 лева) или да закупят в допълнение съоръжение (до 6000 лева) за работа с деца с гении или със специфични просветителни потребности, както и за обезпечаване на средства за работата на експерти и други

Очаква се над 4500 педагогичен експерти и непедагогически личен състав да бъдат включени в образования за работа с деца и възпитаници от уязвими групи .

Едно от образованията е за използване на картата за функционална оценка на самостоятелните потребности на възпитаници със специфични просветителни потребности и хронични болести . Специални образования ще има за използването на инструментариуми за ранно идентифициране на възпитаници в риск от прибързано овакантяване на просветителната система, за маркери при риск на деца и възпитаници и за установяване на благоприятни условия за даване на спомагателна поддръжка за личностно развиване на възпитаници.

Друго образование ще има за потребление на инструментариум за разкриване на дарбите и за установяване на благоприятни условия за стимулирането им .

Предвижда се и въвеждаща подготовка за реализиране на обща и спомагателна поддръжка, както и образование на непедагогически личен състав (образователни посредници, обществени работници).

Целта е учителите да могат да дават обща и спомагателна поддръжка на възпитаници със усложнения в образованието по предмети и особено по български език и литература, както и за подготовка за държавни зрелостни изпити. Има и запас за междуучилищни действия и за работа с родители на деца от уязвими групи, които да бъдат стимулирани децата им да посещават учебно заведение.

Работата по стартирането на другите действия бе акцент на работна среща на екипа за ръководство и организация на плана с представители на териториалните екипи от РУО, която се организира в Пловдив.

151 123 000 лв. е общият бюджет на плана.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР