Ученици от XII клас в час по старобългарска литература през

...
Ученици от XII клас в час по старобългарска литература през
Коментари Харесай

Националната гимназия за древни езици и култури навърши 45 години

Ученици от XII клас в час по старобългарска литература през 1984 година фотография: Емил Иванов Пресфото-БТА
Следвайте " Гласове " в.

Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК) навърши 45 години.  Училището, което е със статут на Национален типичен колеж към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, дава опция за засилено проучване на латински, старогръцки, старобългарски, история, философия и антична просвета.
Юбилеят на НГДЕК ще бъде маркиран с церемониален театър в Народния спектакъл " Иван Вазов " на 17 октомври. 
Националната гимназия за антични езици и култури " Свeти Константин Кирил Философ " е открита на 10 октомври 1977 година в София от Комитета за просвета с помощта на застъпничеството на тогавашния ръководител на Комитета за просвета и изкуство Людмила Живкова и първия заместник-председател на Комитета и шеф на Института по тракология при Българска академия на науките проф. Александър Фол. 

За първи шеф на гимназията е поканена Гергина Тончева, до тогава учител по български език и литература в 91-а гимназия (I Немска гимназия)  в София. Тя заема поста в продължение на 32 години – до 8 ноември 2010 година, и остава един от знаците освен на класическото образование, само че и на българското обучение като цяло. 
Дълги години Гергина Тончева води предмета „ Любословие “ в осми клас и учи възпитаниците на гимназия да пишат есета – десетилетия преди есето да стане част от образователната стратегия по български и литература в страната. Приема за своя задача да поддържа връзката сред гимназията и Софийския университет, канейки академични преподаватели в гимназията. Държи на приемствеността, насърчавайки приключилите висшето си обучение ученици да преподават в учебното заведение. Гергина Тончева е притежател на медал „ Стара планина “ за изключителния й принос в региона на българската просвета и обучение.
Далеч преди времето на измененията НГДЕК се нарежда като друго учебно заведение със свободен дух. Част от това е наличието на учители, получаващи опция да водят часовете си съгласно вижданията си за класическо обучение. Един от именитите учители в гимназията е Огнян Радев (1955-2015 г.), който преподава старогръцки език и антична просвета. Той съумява да възпита надълбоко почитание към историята, културата и езиците на Рим и Елада.
Част от традицията в Класическата гимназия е Античният празник в НГДЕК, на който учениците се маскират и слагат пиеси на старогръцки и римски създатели.  
Класическата гимназия дълго време няма лична постройка. До 1994 година НГДЕК се обитава дружно с 12 СУ „ Цар Иван Асен II ”, а по-късно за известно време остава без покрив. Друго учебно заведение с национално значение – НМУ „ Любомир Пипков “, предлага да показа постройката си за малко през 1995 година След това Класическата гимназия се мести в Модерно предградие. От няколко години учебното заведение има и ранен банкет за възпитаници в 5-и клас и употребява две здания – на Женския пазар и в Модерно предградие.
На всеки възпитаник,  завършил Националната гимназия за антични езици и култури, се подарява сребърен пръстен с буквите на НГДЕК. Приемните изпити за гимназиалната степен са по-различни от тези за останалите гимназии - искащите да учат в НГДЕК би трябвало да се приготвят и за изпит по история. Завършилите сполучливо лицейната степен - 11-и и 12-и клас, пазят дипломна работа пред комисия, избрана със заповед на шефа на НГДЕК или на декан на факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".
Сред приключилите гимназията са Алек Попов, Михаил Билалов, Росен Петров, Явор Гърдев, Георги Стайков, Самуел Финци, Георги Къркеланов, Теодора Духовникова, Николай Дойнов, Иво Сиромахов, Росен Петров, Анастас Герджиков, Корнелия Нинова, Огнян Златев, Арман Бабикян, Ивайло Цветков-Нойзи, Христо Петров - Ицо Хазарта и други. Представители на медиите като Добрина Чешмеджиева, Миа Сантова, Спас Кьосев, Кирил Вълчев също са ученици на гимназията. Повечето съученици поддържат връзка между тях и в никакъв случай не не помнят учебното заведение.  
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР