Ученици от варненската хуманитарна гимназия Константин Преславски са били задължени

...
Ученици от варненската хуманитарна гимназия Константин Преславски са били задължени
Коментари Харесай

"И вие ли ме докопахте?": Ученици са били задължени да участват в конференция с Митрофанова

Ученици от варненската филантропична гимназия " Константин Преславски " са били задължени от шефа й да вземат участие в конференцията " Търсеният мир в актуалния свят ", чиято стратегия стартира с приветствено слово на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

Това демонстрират копия от разменени недвусмислени известия в приложението " Месинджър " на " Facebook " сред възпитаници от паралелката с профил " Обществени науки " в гимназията и преподавателят им по история Ваня Симеонова. Късно нощес присъединяване на възпитаници в днешната конференция беше анулирано, още веднъж със известие в " Месинджър ".

" Търсеният мир в актуалния свят ", планувана за 16 часа през днешния ден, е проведена от секция " История " към Съюза на учените в България и локална му конструкция във Варна. Формален уредник и модератор на събитието е проф. Нина Дюлгерова, от катедра " Международна стопанска система и политика " на Варненския Свободен университет. По въпросите на войната и мира в свое,

дни след началото на войната, която Русия води в Украйна

тя споделя следното: " Русия ще завоюва тази военна интервенция. Не мога да приема на съществено термин " украинска войска ", тъй като това са тези, които за 8 години унищожиха сред 13 и 15 хиляди души в Донбас. Но за това никой не приказва. Нападението е най-хубавата форма на защита. Аз съм по-склонна да приема, че Съединени американски щати и Европа се отбраняват, нападайки ".

" Аааа, и вие ли ме докопахте! ", възкликна Дюлгерова, потърсена от " Дневник ". Тя сподели, че концепцията е била учениците да дойдат на конференцията, а " едно момче да взе участие с отчет ". Но откакто родителите научили, почнала

" предизборна нервност и акция "

както и обвиненя, че това е съветска агитация.

" Каква съветска агитация, имаме единствено едно одобрение от съветския дипломат, възмути се Дюлгерова. Виждате тематиката каква е - " Търсеният мир в актуалния свят ", а също така 145 години от Освобождението. Няма по какъв начин да не получим и от тях (руското посолство, бел. ред.) нещо ".

 Скрийншот от чат сред възпитаници във варненската филантропична гимназия и учителят им по история Ваня Симеонова. В първия тя им оповестява, че са задължени да отидат на научна конференция, а във втория, че задължението отпада.
© Скрийншот от

Скрийншот от чат сред възпитаници във варненската филантропична гимназия и учителят им по история Ваня Симеонова. В първия тя им оповестява, че са задължени да отидат на научна конференция, а във втория, че задължението отпада.

Нина Дюлгерова назова " откровена провокация " наличието на скрийншотовете от разменените известия сред учениците и преподавателя им по история Ваня Симеонова. Доколкото я познавала, " тя такова нещо не би написала ", а форумите в обществените мрежи били най-лесни за манипулиране. Последваха три крилати изречения, представени от Дюлгерова: " Когато свободата на словото се трансформира в разпасаност, идва диктатурата на лъжата ", " Човечеството непрестанно се намира във война и мирът е краткотрайно положение " (Платон) и " По време на война първата жертва е истината " (Есхил).

В диалога Нина Дюлгерова изясни също, че

Елеонора Митрофанова не е " политическо лице "

а " представител на Русия у нас ", че съгласно дипломатическия протокол събитие, отдадено и на 145 годишнината от Руско-турската война, не може да мине без тя да бъде поканена за слово.

Във втори диалог, минути по-късно, Дюлгерова съобщи думите на различен учител по история във варненската Хуманитарна гимназия, който поискал да остане неизвестен. Според този преразказ " децата сами и непринудено са поискали да вземат участие в конференцията, само че това би трябвало да се формализира, защото събитието е по време на образователния им развой. След като вземат участие в конференция, това е техния образователен развой. Ако не участват на конференцията - все едно, че са избягали от час ". Причина за анулираното присъединяване на учениците в конференцията били изпуснати периоди за заявяване пред шефа на Гимназията, че би трябвало да подпише заповед за формалното им освобождение от образователни часове.

 Пост във
© Скрийншот от

Пост във " Facebook " на родител, чието дете е било задължено да взе участие в конференцията, приветствана от Елеонора митрофанова. Прикачена е фотография с програмата на конференцията, изпратена на възпитаници във варненската Хуманитарна гимназия.

Според програмата на конференцията, изпратена на учениците във варненската Хуманитарна гимназия, тя би трябвало да бъде открита със слово на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Следват лекции измежду които:
Сред лекторите е и ученикът от варненската Хуманитарна гимназия Алекс Габеров, който взе участие с тематиката " Войната - всеки против всеки ".

Още през вчерашния ден обаче родители на възпитаници от гимназията разгласиха в обществените мрежи тревожни постове, съгласно които децата им са на път да станат

жертва на съветската агитация

" А в този момент за тези, които си мислят, че " няма потребност от драма ", " не е толкоз зле " и така нататък, гласеше един от тях. " Научна " конференция, на която по заповед на шефа са принудени да участват единадесетокласниците в филантропична гимназия от факултета по публични науки. Синът ми няма да върви там (по лично предпочитание, схваща се) ".

По-късно възпитаници от гимназията изпратиха до " Дневник " скрийншотове от приложението " Месинджър " на " Facebook ", в което преподавателката им по история Ваня Симеонова им оповестява, че са задължени да участват в конференцията, защото в противоположен случай ще имат неизвинени отсъствия. От разменените известия излиза наяве, че присъединяване " не е по избор ", че това не зависи от нея и, че " всички са освободени от шефа, тъй като ще са на конференция, другояче. ".

Днес Ваня Симеонова не беше открита за диалог по телефона, а по този начин не бе получено и опровергаване от нейна страна, че е създател на известието за наложително присъединяване в конференцията. На всички въпроси, които " Дневник " зададе по случая, шефът на гимназията Емил Груев отговори по един и същи метод:

" Няма такова нещо, няма какво повече да разясня "

" Няма такова нещо " беше дословният отговор и на Йорданка Христова, Старши специалист по организация на междинното обучение в Регионалното ръководство на образованието във Варна. След това тя препрати всички въпроси към Пресцентъра на Министерството на образованието и посочи: " Ученикът Алекс Габеров няма да взе участие в конференцията, или някакво неразбирателство е станало, не знам. ".

Не съм осведомена за случилото се

и не мога да давам отговор на въпроси ", сподели и Гергана Русатева, класен началник на учениците, които през днешния ден трябваше да са освободени от часове, с цел да изслушат словото за мир на Елеонора Митрофанова преди да научат, че от 1957 до 1989 година, (по времето на комунистическия режим на диктатора Тодор Живков), България е била поръчител за мира на Балканите. След спомагателни въпроси Русатева повтори, че децата сами са изявили предпочитание да вземат участие в конференцията. " Изненадана съм, че знаете за всичко това, сподели тя. Интересно ми е кой ви е уведомил? ".

В бърз отговор на изпратени въпроси от Пресцентъра на просветителното министерство написаха: " Във връзка с постъпил сигнал, инспекция на РУО-Варна откри, че конференцията се провежда от Съюза на учените в България - секция " История ". Ученици не са били задължавани да вземат участие във форума. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР