Ученици от пет държави – Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова,

...
Ученици от пет държави – Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова,
Коментари Харесай

Високите технологии влязоха в семинар на Фондация Българска памет

Ученици от пет страни – Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова, както и от Североизточна и Югозападна България, събра есенният семинар на Фондация " Българска памет “, под мотото " Предприемачество и високи технологии “. Домакин на събитието бе доктор Милен Врабевски, ръководител на Фондация " Българска памет “, и виртуалният водещ робот Наум. Сред гостите бяха кметът на Варна Иван Портних и Адриана Узунова – ученичка във Варненската комерсиална гимназия " Георги Раковски “, която бе юношески кмет на Варна, като част от самодейността " Мениджър за един ден “; Моника Панайотова - зам.-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018, Огнян Златев - началник на представителството на Европейска комисия в България, Богдан Мирчев – представител на Фондация " Ханс Зайдел “.

" За мен тези срещи постоянно са доста прочувствени, по тази причина съм откровено признателен на господин Врабевски, че съм имал опция през годините да бъда част от тази прелестна самодейност. Темата на семинара тази година е доста забавна и сигурно ще бъде доста потребна за всички участници “, сподели кметът Иван Портних.

Той напомни, че във Варна учат над 40 000 студенти, което е огромен капитал за града. Затова значима задача пред локалната власт е поддръжка на новаторското предприемачество, стартъпи, привличането на компании от IT бранша. " Съвсем скоро градът ни бе хазаин на второто издание на форума Innowave Summit, в който се включиха повече от 3000 участници от 23 страни, а събитието бе намерено от еврокомисаря по дигитализацията Мария Габриел. Вярвам, че това е платформа, с която вършим Варна забележима на международната карта на умните градове. Целта ни е да създадем по този начин, че младежите да избират Варна освен като място, в което да получат своето обучение, само че където по-късно да сполучливо се осъществят професионално “, сподели кметът. Той даде думата и на своя заместител – Адриана Узунова, която показа, че съгласно нея вложенията в младежите са едни от най-важните задания, върху които би трябвало да се работи.

" Много съм горделив, че към този момент 11 години, за 23-и път през днешния ден, ние вършим тези конгреси на действителна европейска интеграция. Този формат е доста сполучлив, тъй като дава опция да се докоснете до това, което зловредната агитация не може да компенсира – стремежът на младежта към напредък, развиване и реализация. Ние работим тъкмо върху това. Използваме езикът заветен на нашите предци за връзка, за основаване на съществени предпоставки за градене на стопански мостове и оттук нататък Ви демонстрираме до къде сме стигнали ние. Даваме Ви личния си образец, опит и модели, които към този момент сме изживели, пробвали и са доказвали резултатността си. За нас е значимо да разберете, че ни е грижа какво ще стане с Вас, считаме Ви за доста близки и поемаме ангажимент да Ви покажем по какъв начин дружно можем да го създадем по-добре. Най-често Вие чувате приказки от сорта на това ефикасен или не е Европейският съюз, изхабен или не е моделът на интеграция, хубаво ли е или не е да се влиза в НАТО или Европейски Съюз. При нас нещата са сложени по различен метод – желаеме ли да създадем всичко допустимо Вие да се развивате и да живеете добре, или не? Искаме и по тази причина го вършим непрестанно “, обърна се към участниците в семинара доктор Милен Врабевски. Поздравления насочиха Моника Панайотова, Огнян Златев и Богдан Мирчев. Семинарът продължава до 2-ри ноември, в това число, с разнообразни панели, измежду които " Дигитални умения и бъдещето на труда “, уъркшопи по роботика, проява на хуманоидни роботи, стартъп-възможности в България и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР