Ученици от две пловдивски училища посетиха Окръжен съд – Пловдив

...
Ученици от две пловдивски училища посетиха Окръжен съд – Пловдив
Коментари Харесай

Ученици от две пловдивски училища влязоха в ролите на съдии в Окръжен съд-Пловдив

Ученици от две пловдивски учебни заведения посетиха Окръжен съд – Пловдив във връзка Европейския ден за гражданско правораздаване. На 25 октомври, съдилищата в цяла Европа отварят порти и разпространяват активността си. Така, ученици на Специалното учебно заведение за възпитаници с повреден слух „ Проф. доктор Стоян Белинов “ и от Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков “ за първи път посетиха Съдебната палата в Пловдив. Те бяха впечатлени от ограниченията за сигурност при влизане в постройката. Служителите на „ Съдебна защита “ им демонстрираха по какъв начин работи скенера, през който наложително минават всички гости, и им подсетиха, че в постройката не се позволяват хора, които носят със себе си оръжия и рискови предмети.
Прочетете още
Председателят на Окръжен съд – Пловдив арбитър Розалия Шейтанова приветства с „ Добре пристигнали “ учениците от двете пловдивски учебни заведения и им описа в резюме за работата на магистратите в ръководения от нея съд.

Съдия Станислава Бозева и правосъдният асистент Иван Семерджиев описаха за ролята на участниците в правосъдния развой и засегнаха тематиките за правата и отговорностите на децата, тяхното присъединяване по каузи, метода на осъществяване на разпитите на малолетни и малолетни в по този начин наречената „ Синя стая “. По време на презентацията учениците съумяха образно да се срещнат с изискванията, при които протича щадящ разпит на деца от правосъден състав с присъединяване на  детски психолог. Рехабилитаторите на слуха и говора от СУУУС „ Проф. доктор Стоян Белинов “ Деляна Бекриева и Десислава Калафирова осигуриха жестов превод за децата със специфични просветителни потребности.

Учениците с интерес изгледаха къс филм за заплахите в интернет пространството, сниман по автентичен случай. „ Ако изпаднете в сходна обстановка, не изтривайте връзката, с цел да помогнете на проверяващите органи за разкрият нарушителя, и потърсете помощ – от родители, учители, педагогичен съветници, полиция – хора, на които имате доверие “, посъветва учениците арбитър Бозева. Иван Семерджиев разказа сходен проблем от практиката на Окръжен съд – Пловдив, в който лице е наказано след отправени закани посредством обществена мрежа.

На учениците бе напомнено, че при потребност могат неотложно да позвънят на незабавния телефон 112, както и на Националната телефонна линия за деца към Държавната организация за протекция на детето – 116 111. Ученичката София Челингирова сподели на своите връстници от Музикалното учебно заведение апели за помощ на жестов език.

Учениците с интерес изгледаха ефирен репортаж за тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “ с двама починали, породена от украински водач на товарен автомобил след приложимост на наркотично вещество. Казусът е от практиката на пловдивския областен съд. С помощта на юристите  в залата тимовете от двете учебни заведения „ взеха решение “ какво наказване  заслужава водача на товарния автомобил.  Съдия Станислава Бозева разгласи действителната присъда по делото. Оказа се, че ученическите сформира са определили доста по-високи санкции от окончателната присъда.

На финала гостите облякоха тоги, влязоха в ролята на строги и обективни съдии и си направиха фотоси в правосъдната зала. Съдия Розалия Шейтанова връчи на всеки от учениците от СУУУС „ Проф. доктор Стоян Белинов “ и НУМТИ „ Добрин Петков “ грамоти за интензивно присъединяване в Деня на отворените порти. Учениците споделиха, че са научили доста за специалността на съдията и изявиха предпочитание още веднъж да гостуват в Съдебната палата.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР