Ученици от Бургас създадоха уникален електромобил. Дизайнът му е вдъхновен

...
Ученици от Бургас създадоха уникален електромобил. Дизайнът му е вдъхновен
Коментари Харесай

Гордост: Ученици от Бургас създадоха уникален електрически "баткомобил"

Ученици от Бургас сътвориха неповторим електрически автомобил. Дизайнът му е въодушевен от компютърната мишка, едноместен е и може да измине 160 километра с едно зареждане на батерията. В началото на месец юли електрическият автомобил, чието име е „ баткомобил”, ще взе участие в интернационално съревнование в Лондон, оповестява Нова тв.

Нестандартната кола можем да забележим в Морската градина в Бургас. Екипът от единадесетокласници и учител в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника стартира първите му тествания на терен.

Идеята за основаването на електрическия автомобил пристигнала след посещаване на преподавателя по електроника Красимир Кънчев на интернационално съревнование за енергийна успеваемост в Истанбул. Именно там той вижда новите достижения в екологичните коли.

„ Аз видях разнообразни планове на коли и заразих учениците. Амбицирахме се и постигнахме резултати. По нищо не отстъпваме на международните тимове и университети”,поясни Красимир Кънчев.

Електромобилът е направен от фибростъкло и алуминий. Близо 4 месеца били нужни, с цел да бъде издигнат. Общината и доста компании ги подкрепили финансово. Използвали план за авто дизайн на водачът Велин.

„ Един ден имахме осведомителни технологии в кабинета и надлежно, когато видяхме компютърната мишка инженер Кънчев предложи новият ни автомобил да наподобява като компютърна мишка.Съответно аз не бях за, само че след това доста ми хареса”, съобщи Велин Георгиев.

По плана на шасито на електрическия автомобил главно работил ученикът Атанас. „ Гумите са от велосипед 18 цола, само че сме им сменили лагерните кревати със специфични лагери, да има по-голяма инерция самият автомобил”, разясни Атанас Христов.

Купето обзавели с кожа и таблет, на чийто екран могат да наблюдават моментната скорост и изминатото разстояние.
А появяването на електрическия автомобил в Морската градина на Бургас провокира същински възторг.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР