Ученици от 8 клас на Средно училище „Христо Ботев“ във

...
Ученици от 8 клас на Средно училище „Христо Ботев“ във
Коментари Харесай

Ученици от СУ „Христо Ботев“-Враца спечелиха конкурс „Посланици на здравето“

Ученици от 8 клас на Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ във Враца одобриха идеята да бъдат посланици на здравето измежду своите връстници. В процеса на осъществяване на плана напълно са употребявали метода „ Връстници образоват връстници “. С цел предварителна защита на поведенческите, рискови за здравето фактори, свързани с ниската физическа интензивност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, усилване осведомеността за ограниченията за понижаване и ограничение на заболеваемостта и следствията за здравето, вложиха сила и получиха доста познания и убеденост в себе си при реализирането на заложените действия по план „ Модерните убийци-цигарите и алкохола “. Проектът взе участие в Националния училищен конкурс „ Посланици на здравето “ и завоюва първо място от министерство на културата.
През месец май завърши Националният училищен конкурс „ Посланици на здравето”. Конкурсът стартира на 10 октомври 2017 година и продължи до 1 юни 2018 г. В реализирането на дейностите се включиха общо над 5 500 възпитаници, дружно с техните учители и родители от цялата страна, като плановете бяха ориентирани към предварителната защита на рисковите за здравето фактори. Инициативата "Посланици на здравето “ предизвиква творчеството и самостоятелността на децата от I до XI клас. Тя подчертава върху здравословното хранене и дейния метод на живот.
Конкурсът се организира по самодейност на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България в границите на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания 2014-2020 година
В плановете са осъществени интерактивни действия за ограничение на рисковите за здравето фактори, като дейностите включват: спортни прояви-състезания и шампионати по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; диспути и дискусии; съдействие и работа в екип сред поколенията за опазване на българските традиции; създаване на уеб сайтове и електронни книги за здравословен метод на живот и хранене, разчистване на нечисти региони в разнообразни обитаеми места в страната и други
Общият брой планове, които завършиха сполучливо, са 75. В категорията от 1-ви до 4-ти клас попадат 18 проекта; от 5-ти до 8-ми клас – 38 плана и от 9-ти до 12-ти клас – 19 плана.
Победителите в националния училищен конкурс „ Посланици на здравето “ в другите възрастови групи, бяха наградени на тържествена гала в Сатиричния спектакъл „ Алеко Константинов “ на 19 юни от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министъра на културата Румен Димитров, зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, както и Леда Шиякова - консултант в Представителството на Европейска комисия за Бъл­га­рия.
„ Ние възрастните доста приказваме на Вас децата какъв брой е значимо да се живее здравословно. Много постоянно не ни чувате. Вие обаче разбирате и доказателство за това е усърдната Ви работа по реализация на плановете за здравословния живот. Имате едно огромно „ Браво “ от мен! - поздрави участниците министър Ананиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР