Ученици от 11-те класове на ПМГ- Кюстендил гостуваха в Денят

...
Ученици от 11-те класове на ПМГ- Кюстендил гостуваха в Денят
Коментари Харесай

Ученици от ПМГ бяха гости в Ден на отворените врати организиран от Окръжен съд и Окръжна прокуратурата - Кюстендил 

Ученици от 11-те класове на ПМГ- Кюстендил гостуваха в Денят на отворените порти в Окръжен съд – Кюстендил, проведен взаимно с Окръжна прокуратура – Кюстендил. Групата възпитаници водят профилирана подготовка по философия и гражданско обучение, и бе водена от учителя по философия Велислава Шурулинкова.
Символично, Денят на отворените порти в Съдебната палата в Кюстендил се организира в навечерието на 16-ти април – Ден на Конституцията и професионалния празник на юриста и правосъдния чиновник. Всеки възпитаник получи като подарък Конституцията на Република България.
Заместник – ръководителят на Окръжен съд – Кюстендил, арбитър Росица Савова и заместник- окръжният прокурор Марияна Сиракова приветстваха учениците с „ Добре пристигнали “ в една от правосъдните зали, минути след края на дело, по което на две лица, упрекнати за действия състоящи се в държане, за разпространяване на високорискови наркотични субстанции - канабис бяха взети ограничения за неотклонение „ Задържане под стража “ и „ Домашен арест “.
Прокурор Сиракова описа на децата за работата на прокуратурата, в частност и по този случай, по който досъдебното произвеждане продължава. На идващ стадий, при събиране на доказателства следва внасяне на обвинителен акт в съда.
Съдия Савова разяснява пред учениците, че ограниченията за неотклонение не са присъда, а целят да пресечен незаконната активност, обвинените да не се укрият, както и да се даде опция на проверяващите органи да съберат всички нужни доказателства.
Заместник – ръководителят на Окръжен съд – Кюстендил осведоми учениците и за другите типове каузи, които преглежда съдът – наказателни, цивилен, търговски, фирмени, като подчертава на разнообразните проблеми и главната цел - върховенството на закона и отбрана на публичния интерес.
Учениците от 11 клас на ПМГ - Кюстендил задаваха въпроси за разделянето на управляващите, опцията за подаване на сигнали за закононарушения, включително и анонимни, както и за това, какво се случа в случай че някоя от страните в процеса не са яви в правосъдно съвещание? Коментирана бе и опцията за очевидец със скрита идентичност.
Прокурор Сиракова отговори, че всички сигнали постъпили в прокуратурата се ревизират, включително и с ангажиране на разнообразни органи.
На учениците бе разяснено, че доста специалности и сфери на активност намират място при работата на съда, като се употребяват специалисти в съответната област.
Това посещение на възпитаници в Ден на отворените порти, проведен взаимно от Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Кюстендил бе част и от Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през образователната 2021/ 2022 година ”.
Инициативата на Висш съдебен съвет, която е обичайната цели да помогне за професионалното насочване на младежите, да се увеличи тяхната правна просвета. Идеята е жителите са бъдат по-добре осведомени по отношение на структурата на правосъдната система, функционалностите на другите органи в нея и спецификата на правосъдните процедури.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР