Ученици от 11 – те класове на Езикова гимназия Д-

...
Ученици от 11 – те класове на Езикова гимназия Д-
Коментари Харесай

Ученици от Езикова гимназия бяха публика на съдебни дела и участваха в „Моята дума“ в Денят на отворените врати в Районен съд – Кюстендил

Ученици от 11 – те класове на Езикова гимназия „ Д- р Петър Берон “ гостуваха в Ден на отворените порти в Съдебната палата в Кюстендил, в Денят на конституцията и професионален празник на юристите и правосъдните чиновници. Той бе проведен от Районен съд – Кюстендил, взаимно с Районна прокуратура. Те участваха и в плана „ Моята дума “.

Учениците от Езикова гимназия, профил „ История “ с учител Елена Мирчева, бяха посрещнати в една от правосъдните зали на Районния съд от заместител – ръководителя на съда, арбитър Светослав Петров, районният прокурор Албена Разсолкова и нейните заместници Крум Крумов и Радостина Стоянова. Гостите бяха аудитория на правосъдни каузи в Районен съд – Кюстендил, под председателството на административния началник на съда, арбитър Чавдар Тодоров, измежду които наказателно от частен темперамент дело, по просба за нанесена лека телесна щета при спор сред двама кюстендилци по време на ремонт. Делото бе прекъснато, заради реализиране на извънсъдебно помиряване. Съдия Тодоров прегледа и дело с обвинен за неплащане на прехрана на дете.

Съдия Светослав Петров описа на гостите в Деня на отворените порти за работата на районния арбитър, за типовете каузи – наказателни и цивилен, за присъединяване в наказателния развой на правосъдните заседатели, както и за типовете ограничения за неотклонение.

Районният прокурор Албена Разсолкова подчертава върху делата за държане и приложимост на наркотични субстанции, за ръководство на МПС след приложимост на алкохол или опиати. Учениците получиха и особено създадена от Районна прокуратура – Кюстендил листовка „ Животът е скъп! Не го заменяй за дрога! “

„ Не си правете опити с опиати, божествен газ, алкохол. Това не е съвременно. Не ставайте подвластни “, прикани учениците прокурор Разсолкова.

Учениците демонстрираха предпочитание и разгледаха арестантските пространства в Съдебната палата, със съдействието на „ Съдебна защита “.

Те участваха и в плана " Моята дума ", като написаха на спонтанното табло в съда своите послания към обществото.



Децата получиха като подарък Конституцията на Република България и комплект от просветителните материали на Висш съдебен съвет. Посещението бе част и от Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, за образователната 2023/ 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР